Monday, August 27, 2012

Verdens Ende – Ushuaia

Ja saa skulle jeg faa oppleve den sydligste byen i verden ogsaa, paa Ildlandet, jeg har jo vaert i den nordligste, og til og med lenger nord enn det med baade Barentshavet og Beaufort Sea i Canada.  Dette er Ushuaia – fra Wikipedia.

Ushuaia er hovedstad i den argentinske provinsen Tierra del Fuego og en av verdens sørligste byer. Den ligger i et fjellrikt landskap ved Beaglekanalen på Tierra del Fuegos sørkyst.

Andre steder som kan anses som verdens sørligst beliggende er Puerto Williams i Chile som ligger på en sørligere breddegrad, men er betydelig mindre, og Punta Arenas i Chile som er betydelig større, men ligger litt lenger nord enn Ushuaia. Dessuten finnes det små bosetninger sør for Ushuaia som for eksempel de argentinske basene på Antarktis, men ingen av dem har flere enn 100 innbyggere.

Navnet Ushuaia (uttales i dag Oso'aia) kommer fra yamana-språket, og betyr «Bukta i vest». Fra 1908 var Ushuaia en straffekoloni for de verste kriminelle, noe som varte fram til 1947. Tidligere hadde straffekolonien ligget på øya Isla del Estado, men ble så flyttet til Ushuaia av humanitære årsaker. Fangene ble nybyggere og bygde opp stedet rundt fengselet på egen hånd. De bygde også en jernbane fra skogen til kolonien som fremdeles er verdens sørligste jernbane og brukes av turister som Tren del Fin del Mundo (Toget til verdens ende).

Ushuaia er i dag en voksende by med ca. 70 000 innbyggere. Hovednæringene er marinebasen som ligger i sentrum av Ushuaia, samt reiseliv.

Det er to skøytebaner her for kortbaneløp/hurtigløp på skøyter. Den ene er en rundbane på 250 m[1], og den andre en rundbane på 133m[2

image image

Vi skal bare innom og ta fuel foer veien gaar videre :-)

Me bloggas :-)

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like