Friday, August 31, 2012

The Executioner – Dobbelkrim – Mack Bolan

Jim Peterson – Mafian’s Boeddel     (16)

Don Pendleton – Alene mot Mafiaen   (17)

Paa 70 tallet var dette noen av de mest hardkokte og populaere krim boekene man fikk tak i.  The Executioner serien ble startet av Don Pendleton, Jim Peterson skrev bok nummer 16, og Don Pendleton fortsatte helt til bok 39.  Deretter ble rettighetene oppkjoept av diverse forlag og boekene fortsatte aa komme ut fra andre forfattere, men alltid kreditert Don Pendleton.  Serien fikk flere avleggere, og faktisk er det naa over 600 boeker totalt. Og et salg paa over 200 millioner boeker. Boekene blir faktisk utgitt fremdeles.  Du kan finne mer ut fra www.mackbolan.com

Litt om boekene

image

Mafian’s Boeddel - Skole for Assassins!

Den varme og tørre øya Sicilia er beryktet som fødestedet til mafiaen. Fra denne Middelhavets gyteplass kommer de dødelige ondskapens krefter, og korrupsjonen  har spredt seg til alle steder av verden. I USA har  Mafiaens innflytelse  blitt like så sofistikert som den er kraftig. . . praktisk talt ingen by er fri for mobbenss grep, og neppe en bransje er uberørt av deres skumle operasjoner.

Naa må Mack Bolan roeske ut  selve roten av Mafiamonsteret.

Alene mot Mafia’n

Bolan begynner denne fortellingen såret og bare prøver å komme seg ut av New Jersey etter handlingen i Panic In Philly. (Noen steder i denne boken var det gjort anstrengelser  for å prøve å endre den til å passe inn etter Mafian’s boeddel, men det er klart fra plottet og Bolan’s sår at denne historien er en videreføring av serien etter Panic In Philly.) Han fikk Taliferi på sporet av ham, og etter å ha kjempet seg fri frasine nærmeste forfølgere  blir han reddet og lappet sammen igjen av en vennlig bonde og hans søster.

Min mening:

Fant disse paa godt brukandes hylla paa den lokale tippen.  Og ble fristet til aa lese dem paa nytt.  Jeg leste en hel haug med Bolan boeker da jeg var yngre.  Var grei nok tidtroyte og fulle av action.  Men gjensynet var saa som saa, i alle fall naar det gjaldt Jim Peterson’s bok. Joda, grei nok som tidtroyte, men du finner ikke noe avansert plot eller historie her.  Det er bang, bang og full fart.  Desverre Mack, dette holder nok kun til en 2 paa terningen i dag.  

Alene mot Mafia’n av Don Pendleton markerte Pendletons gjenkomst som Bolan forfatter etter det lite vellykkede innhoppet til Jim Peterson.  Denne sto seg litt bedre.  Litt mer utfyllende om Bolan og hans bakgrunn, samt litt mer personbeskrivelser av personene som var med i boken. Action er det full fart av fremdeles, og litt bedre fortalt enn Peterson. Men det merkes at disse boekene er skrevet for noen aar siden.  For aa vaere snill gir jeg den en 3 paa terningen.

Terningkast

 image image

Don Pendleton

Don Pendleton (12 desember 23 1927-oktober 1995) var en Pulp Fiction og krimforfatter, best kjent for etableringen av den amerikanske helten Mack Bolan. Serien gjorde mennenes action-adventure-sjanger populær paa 1960 og 70-tallet, og han fikk kallenavnet «far til  action adventure".

Pendleton tjenestegjorde i den amerikanske marinen under andre verdenskrig, og var med baade i Europa og Asia. Hans karierre i marinen endte i november 1947. Han vendte tilbake til aktiv tjeneste i 1952 under Koreakrigen, og tjenestegjorde til 1954. Han jobbet som telegrafist for Southern Pacific Railroad til 1957, og deretter som en flight control spesialist for Federal Aviation Administration. I 1960, jobbet han for Martin Marietta på Titan rakett programmet. Han ble senere teknisk administrator hos NASA under Apollo programmet. Pendleton jobbet også på C-5 Galaxy transportfly programmet.

En artig liten executioner film jeg fant paa Youtube – amatoer film :-)

 

Naa blir det norsk krim igjen, :-)

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like