Saturday, August 18, 2012

Hjerteskjell – lite brukt ressurs

image image

Vidt utbredt fra Vest-Afrika til Nord-Norge. Vi finner dem langs hele norskekysten.

Hjerteskjell er en del av muslingfamilien og består av over 100 forskjellige arter. De er ganske like blåskjell både i smak og tilberedningsmetode. Det er litt mindre mat i hvert skjell, men er jo uansett fint å variere litt. I motsetning til blåskjell som ofte holder seg godt over sjøbunnen så lever hjerteskjellene nede i sanda. Så man bør være litt ekstra nøye med å skylle disse, selv om de jo kommer rengjort fra butikken.

Beskrivelse:
Sett fra siden danner skallene et hjerteformet omriss. Hjertemuslingen blir opptil 50 mm i diameter. Hvite eller brunlige skall. 22-27 framtredende radiære ribber uten pigger, men ofte med svake tverrgående lister. Ribbene er ikke tilspisset i en kjøl slik som hos den ellers meget like brakkvannsarten Cerastoderma glaucum.

Levested:
Hjertemuslingen er meget vanlig ved europeiske sandstrender. På enkelte strender kan muslingene sitte så tett at det føles som om man går på brolegging. Den finnes i tidevannssonene og ned til noen få meters dyp. Hjertemuslingen tolererer saltholdighet ned til 10%

Biologi:
Muslingen sitter bare 1-2 cm under overflaten, med de to ånderørene så vidt stikkende opp av sanden. Den er forankret i den andre enden med en fot. Graver man opp en hjertemusling og legger den på sanden vil den ved hjelp av foten raskt grave seg ned i igjen.

Hjerteskjel er ein godt betalt skjelart som i dag blir lite utnytta. Norsk Ressursforvaltning har kartlagt førekomstane av hjerteskjel i Trøndelag og Sogn og Fjordane, samt laga ei handbok for haust ing og forvaltning av ressursane. Dette har auka interessa for kommersiell utnytting av hjerteskjel. Likevel blir skjela framleis ikkje utnytta i den grad ho burde. Blant anna i Nederland, Frankrike og Storbritannia haustar ein hjerteskjel i stor skala, frå 1 00.000 – 40.000 tonn. Grossistprisane ligg på 10-14 kr kg. Den norske produksjonen er aukande, og har blitt ein naudsynt del av produktspekteret for grossistane. Prisen for norske hjerteskjel er relativt høg. Fyrstehandsverdien er ca 18-20 kr kg til haustar. Til restauranter, catering og fiskebutikkar er prisen ca 50 kr kg.

image

Hvitvinsdampede hjerteskjell
Ingredienser
hjerteskjell
hvitvin
sjalottløk
hvitløk
chili
bladpersille
olje
sitron

Ha skjellene over i en sil, sett i vasken og la det renne kaldt vann over i en 20 minutt for å være sikker på at all sanden er skylt bort. Som med blåskjell så må alle døde skjell kastes, det vil si skjell som er åpne eller som har tydelige hakk eller hull i skjellet. Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og bladpersille. Sett bladpersillen tilside og ha resten over i en varm kjele sammen med litt olje. Dette freses raskt til det har fått en blank overflate. Hell så over litt hvitvin, gi det et lite oppkok. Ha i bladpersillen og skjellene. Rør litt forsiktig rundt i gryta. Ha på lokk og la det dampe i noen minutter til skjellene har åpnet seg.

Sil væsken over i et litermål f.eks. og ha skjellene over i en mer presentabel serveringsskål. Hell så væsken tilbake over skjellene jevnt og forsiktig slik at alle skjellene får litt væske over seg. Skvis over saften av en sitron. Sett skålen på bordet og spis med fingrene.
Spar på og frys ned det som blir igjen av væsken, det er en vanvittig smaksrik kraft som kan benyttes ved en senere anledning.

Server med en god hvitvin og litt brød som kan dyppes i kraften. Dette er nydelig sommermat som tar null tid å lage, men som smaker fantastisk.

Det er bare aa kose seg, skulle vaere lett aa sanke siden den sitter paa sandstrender, rive kan vaere en fordel naar man skal sanke disse, de sitter paa grunne sandstrender og mudderbanker :-)

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like