Monday, January 30, 2012

Uhyret i Kørelen

Vi har hatt et par historier om sjøuhyrer tidligere saa daa kan vel vi nevne litt om noen av de mest kjente og mindre kjente rundt om i Verden, alt fra Wikedia og andre steder…..  Er det mer mellom himmel og jord enn vi aner ?

Saa hvorfor skriver jeg om dette, jo har akkurat gjort ferdig en bok om Lock Ness av Steve Alten, som hadde handling derfra :-)

Nessie – Loch Ness

Nessie» er et påstått sjøuhyre som skal befinne seg i innsjøen Loch Ness i Skottland.

Det er gjort flere forsøk på å spore opp et eventuelt monster, uten noe videre resultat. Da man en gang gikk over med sonar, var det to markører som ikke var der lenger av de man hadde lagt ut. Det spekuleres i om lokale kjøpmenn, som tjener godt på legenden, har bidratt med enkelte av «sporene» etter monsteret.

 

Legenden om Sankt Columba [

Ifølge legenden kom en irsk prest, Columba av Iona, i år 565 til Skottland for å omvende pikterne, det opprinnelige befolkningen. Han vandret med sitt følge langs bredden av Loch Ness, da monsteret stakk sitt hode over vannet. Columba gjorde korsets tegn mot sjøuhyret og sa «vik fra meg». Dette skal ha overbevist pikterne om at Columbas gud var sterkere enn deres og verd å omvende seg til.

Sankt Columba møtte for øvrig to uhyrer ved Loch Ness, hentet fra skotsk overtro: En kelpie, som svømte i vannet og angrep mennesker, tolket som Nessie, og the water horse, som antok skikkelse av en hest med sal ogseletøy, inntil noen satte seg på den. Da dro den dem med seg ned i dypet og fortærte dem. [1]

 

Nyere tid

Inverness Courier rapporterte i 1868 om en kolossal fisk i Loch Ness, men først i 1933 rapporterte herr og fru MacKay om en diger skapning de hadde observert i innsjøen i over ett minutt. [2] I 1933 bygde staten en vei langs Loch Ness, og mange påstod at bråket fra byggingen vekket sjøormen. Bertram Mills som drev et sirkus med base i London, utlovet en formue til den som kunne fange uhyret til sirkuset hans. Det har også vært foreslått at Nessie egentlig var elefanter fra et omreisende sirkus som tok seg et bad i Loch Ness. [3]

I 1934 tok dr Robert Wilson det første fotografiet av Nessie. 12.mars 1994 avslørte London Sunday Telegraph historien om bildet. Det ble ikke tatt av dr Wilson, som bare satte navnet sitt til for å skape troverdighet i saken. Christian Spurling som døde høsten 1993, sies å ha innrømmet sin rolle i spøken da han lå på det siste. Bildet ble i virkeligheten tatt av Spurlings stebror, Ian Wetherell. Wetherells far, Marmaduke («Duke») Wetherell, var utsendt av Daily Mail for å finne uhyret, og laget bildet ved hjelp av en leketøys-ubåt. [4] I forkant hadde han på samme vis lagd «fotavtrykk» etter uhyret ved hjelp av en utstoppet neshornfot. Allerede 7.desember 1975 haddeSunday Telegraph trykket en artikkel om forfalskningen. Her fortalte Ian Wetherell hvordan de involverte hadde lett seg frem til en liten vik, der de bittesmå krusningene i vannet ville ligne store bølger ute på innsjøen. «Så var det bare å trekke opp ubåten, og få den til å dykke like under overflaten, så halsen og hodet fremkalte en skikkelig liten V i vannet». Denne avsløringen vakte imidlertid ingen større oppmerksomhet. [5]

I februar 2011 ble det tatt et bilde på Loch Ness av et dyr med pukler, som har vært observert flere ganger de siste fem årene, og er kjent som «Bownessie». Dette bildet er tatt med mobiltelefon, og det kan derfor være fikset på ved hjelp av Photoshop. [6]

Nessie kan ikke være et pattedyr, da disse stadig må opp til overflaten for å puste, og temperaturen i Loch Ness er for lav for krypdyr. Et bilde viser noe som minner om en svaneøgle. I så fall ville Nessie vært verdens siste plesiosauer. [11] Fisk har ingen likhet med Nessies påståtte utseende.

I 2001 påpekte den italienske geologen Luigi Piccardi at Loch Ness ligger like over Great Glen-forkastningen, som geologisk sett er Skottlands mest aktive område, og forårsaket et større jordskjelv i 1901. Det store jordskjelvet som la Lisboa i grus i 1755, forplantet sig via Great Glen til Loch Ness som en liten tidevannsbølge. Mindre bevegelser i jordskorpen under sjøen kan gi seg utslag i utslipp av gasser, som kan skape store bobler og bølger på innsjøens overflate. Det finnes mer enn 3.500 rapporter om at folk har «sett» Nessie, men ifølge dr Piccardi dreier de fleste av rapportene seg ikke om noe syn, men om høylytt plasking og voldsomme bølger, fenomener som kan forklares med tidvis aktivitet i forkastningen under. Etter hans mening var uhyret ikke pikternes egen oppfinnelse, men den hippocampusen (av ippos = hest og kampos = sjøuhyre) vi møter i gresk mytologi, og som trekker vognen til hav- og jordskjelvguden Poseidon.

Is this a fake picture or is it real footage of Nessie?

 

Seljordsormen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forestillingen om Seljordsormen er kjent fra Seljordsvannet i Telemark, og pryderSeljordskommunevåpen. Seljordsormen påstås å være en lindorm eller sjøorm, det vil si et stort sjødyr kjent fra folketroog mytologi.

Seljordsormen er ifølge folketroen en sjø- eller lindorm, det vil si et stort, slangeliknende sjødyr, som holder til i det 13 km lange Seljordsvannet i Seljord kommune i Telemark. Dyret har vært omtalt i lang tid og det foreligger en mengde vitnebeskrivelser om møter med Seljordsdormen. Den eldste skriftlige beretningen om skapningen er fra 1750, da den skal ha velvet en robåt med et flyttelass som tilhørte en kar fra , men også i vår tid påstår enkelte at de har observert ormen i eller ved innsjøen i Skiensvassdraget. Forskjellige ekspedisjoner har gjentatte ganger forgjeves besøkt Seljordsvannet i forsøk på å bevise at Seljordsormen eksisterer.

Seljordsormen, som i nyere tid har fått kjælenavnet «Selma», brukes i dag aktiv i markedesføringa av kommunen overfor turister og besøkende. Ormen har siden 1989 også prydet Seljords kommunevåpen.

Enkelte mener at Seljordsormen er av samme art som den skotske Nessie, sjøormen i Loch Ness. Også den enorme kraken kan tolkes som en lindorm av denne typen.

 

Uhyret i Kørelen paa Sotra

Jo, jaggu har vi uhyrer paa Vestlandet ogsaa, se her

Kørelen er den største innsjøen på Sotra. Innsjøen strekkjer seg frå Kjereidet og søraustover mot Spilde og Eide og nordetter til Trengereid. Grensa mellom kommunane Fjell og Sund går midt i vatnet.

Tidlegare trudde ein at det var eit monster/uhyre i denne innsjøen. Sagnet omtalar det som grådigt: det slukte ein gong brur, brudgom og brudelag, som reiste over vatnet.

Fleire pålitelege menn skal ha sett monsteret som ser ut som ei kvelvd skute, men ryggen skal vere meir avrunda enn ein båtkjøl. Fargen er sortbrun. Auge, hovud eller hale har enno ingen sett, berre det øvste av ryggen.

Det var mest i hundedagane under lummervarm temperatur kombinert med stille vêr at dyret viste seg.

 

image

Fra Boka Uhyret i Korelen, sakser vi litt ogsaa

image

image

Vi tar med et par videoer til slutt, baade fra Scotland og Norge

 

 

 

Det var dagens blogg!  Tror du paa noe av dette ?

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like