Thursday, January 26, 2012

Pingo

Enda et artig ord.  Og Jo vi er fremdeles i Arktisk Canada.  Vi saa pingoer overalt naar vi flydde opp her.  Vi kunne faktisk ogsaa se disse paa bunnen i Beaufort Sea der vi jobba.  Saa daa spoer du vel, hva i all verden er en Pingo?

Fra Wikipedia.no

Pingo fra inuittisk, også kjent som bulganniakh fra Sibir, er en kjegleformet jordhaug med en kjerne av is.

Størrelse

Størrelsen opptil 50 meter høyt, mens det ikke finnes noen definert grense på hvor liten en pingo kan være. En pingo er mellom 30 og 600 meter i diameter, mens hellningsgraden på bakken ofte er mellom 34o til 38o grader, og sjeldent over 45o grader.

 

To typer

Det finnes to dannelsesmåter for pingoer:

  1. Åpent system pingo, som er vanlig på Spitsbergen. De blir dannet ved at en dalbunn har et tynt lag med permafrost (noen meter). Ved at det blir skapt et «kunstig» trykk i grunnvannet under permafrosten ved eksempelvis en isbre høyere opp i dalsiden, vil grunnvannet trenge mot overflaten gjennom permafrosten. Den høyeste noen gang målt av denne typen var en 42 meter høy pingo på Spitsbergen.
  1. Lukket system pingo, som er vanlig svært nord i Canada, Grønland og Alaska. De blir skapt ved at en elv går gjennom et område med veldig tykk permafrost. Når elven tørker ut, avkjøler luften overflaten av elven ganske raskt, slik at det blir et tynt lag med permafrost på overflaten av elveleie. Dette gjør så man får en lumme i elven hvor temperaturen er over 0o grader med vannholdige sedimenter. Etterhvert som dette vannet utvider seg og blir til is, vil det presse seg opp mot overflaten der trykket blir mindre. Den høyeste pingoen av denne typen noen gang målt er Ibyuk i Tuktoyaktuk 48 meter høy.

image

Vekst

De raskest voksende pingoene i verden finner man i områdene rundt der man finner Ibyuk pingoen. Mellom 1973-1975 vokste disse med 2,8 cm. Men de fleste pingoer vokser omkring halvparten av denne hastigheten.

Alle pingoer blir så store tilslutt at de sprekker opp i toppen og kollapser eller så smelter iskjernen. Dette skaper ofte et krater eller innsjø som kalles for pingoruin.

Ok, naa vet du dette ogsaa :-0

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like