Sunday, January 15, 2012

Litt mer om regnbuer – rainbows

Husker du tilbake til i fjor da jeg hadde et innlegg om doble regnbuer.  Tenkte jeg skulle fortelle litt mer om dette fenomenet og en ting til du kanskje ikke har lagt merke til.  Studer bildet under noeye og se om du legger merke til noe spesielt ?
image
En regnbue består av mer enn bare den fargerike buen. Sol-strålene blir nemlig brutt inne i regndråpene på en slik måte at en del av lyset reflekteres til tilskuerne som er innenfor regnbuens omkrets. Området under regnbuen virker derfor lysere enn utenfor. Er det en såkalt sekundær regnbue, vil området utenfor denne igjen virke lysere.
Regnbuer oppstår når sollyset brytes i overflaten mellom luft og vann i fallende regndråper. Fordi farger brytes forskjellig, vil regnbuen alltid være rød ytterst og bevege seg gjennom farge-spekteret til fiolett innerst. I en sekundær regnbue blir lyset reflektert to ganger, og fargene opptrer derfor omvendt.
Det mørke båndet mellom den indre og den ytre regnbuen kalles Alexanders mørke bånd, et navn som stammer fra ca. år 200 da Alexander fra Afrodisias beskrev fenomenet. Området er ikke mørkere enn resten av himmelen, det bare virker slik fordi områdene innenfor den primære og utenfor den sekundære buen reflekterer lyset fra Solen.
Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like