Tuesday, January 3, 2012

Monsterbølger

 

Ikke før er Jula og nyttåret over så slår stormen inn over Vestlandet igjen.  Jeg har opplevd en del stormer gjennom mitt liv på havet.  En av de verste jeg har vært ute for var tidlig på 80 tallet.  Vi skulle i tørrdokk i Haugesund med Geco Alpha, et forrykende uvær gjorde at skipperen ikke turde å gå inn mellom øyene og vi ble liggende på været utenfor kysten i 3 dager, slo løs alt som ikke var en del av båten.  3 dagers planlagt verkstedsopphold ble til 2 uker for å reparerere alt som ble revet løst.  I byssa var det ikke en ting som hang igjen, på brua var konsoller og annet blant annet radar slått laust.  Vi anslo den gang bølgene til i rundt 20-25 meter.  Men monsterbølger høyere enn det kan faktisk skje oftere enn man har trodd, se artikkelen fra Namdalsavisa som jeg har sakset under
Før ble det avfeid som sjømannsskrøner og elleville fantasier av sjøfarere som hadde vært for lenge til havs. Men nå er monsterbølger på høyde med tietasjers hus endelig akseptert også av forskerne.
KNUT HØIHJELLE 74 21 21 45 knut.hoihjelle@namdalsavisa.no
Publisert 11.11.2005 kl 09:04 Oppdatert 11.11.2005 kl 09:43
...
Meteorologene har i lang tid brukt beregninger som indikerer at kjempebølger uhyre sjelden oppstår. Disse ble kalt tusenårsbølger, og skulle med andre ord utrolig mye uflaks til for å bli utsatt for.
Det nye er at slike kjempebølger oppstår mye oftere og blir mye større enn forskerne tidligere har trodd.

Norgesrekord 27,2 meter

Natt til 11. november 2001 sitter styrmann Jan Erik Taule ved roret på værobservasjonsskipet Polarfront. De befinner seg i havet nordvest av Heidrunfeltet utenfor Midt-Norge på måleposisjonen «Mike». Det er svært grov sjø med bølger opp til 15-16 meter. I måneskinnet ser han plutselig en kjempebølge mye større enn de andre nærme seg i stor fart.
Han må handle raskt, og går over til manuelt ror og styrer båten nesten rett mot den veldige veggen som tårner seg opp foran ham. Båten kastes opp, og alt er bare risting, vanvittig lyd, skum og grønt, frådende vann.
Båten stuper så ned mot bølgedalen mens han prøver å holde fast i roret. Både styrmann og båt har på mirakuløst vis greid det enorme sammenstøtet. Selv om han ikke ønsker flere møter med monsterbølger, har Jan Erik vært med å sette norgesrekord; bølgen målte 27,2 meter!

Tåler bare 15 meter

Andre har også fått smake kjempebølgenes krefter utenfor Norges kyst de senere åra. På Draupner-plattformen sør i Nordsjøen slo en kolossal bølge inn over installasjonen. Selve plattformbeina tålte støyten, men stillaser, lysopplegg og stålrør ble forvridd og ødelagt. Den bratte monsterbølgen målte 25,5 meter, mens bølgene før og etter var «bare» 5 til 14 meter.
Disse hendelsene har satt fart i forskninga for å finne ut om man på noen måte kan forutsi når slike bølger kan forventes. På bakgrunn av at de fleste båter og installasjoner bare er konstruert for å tåle 15 meters bølger, er det viktig å få bekrefta forekomsten av disse kjempebølgene.

200 skip senket

Ekstremt vær har på verdensbasis senket mer enn 200 supertankere og containerskip de siste to åra. I mange tilfeller er kjempebølger årsaken, og forklarer sannsynligvis også mange uoppklarte forlis og forsvinninger.
I det EU-støttede Wave Atlas- prosjektet, har man funnet ut at kjempebølger ofte er knyttet til steder med sterke havstrømmer. Havstrømmen forsterker bølgeenergien ved å samle det på et lite område, som en optisk linse. Under langvarige stormer med samme vindretning, kan også de bølgene som er synkronisert med vindens hastighet forstørres.
Ellers kan en bølge under visse forhold stjele energi fra de nærliggende bølgene. Slik kan de vokse seg store og bratte, og oppnå hastigheter på langt over 50 kilometer i timen.
Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like