Monday, April 11, 2016

Boknafisk og kattastrofe

 

Klippfisk eller tørrfisk? Lutefisk eller boknafisk? Fforskjellene på de tradisjonsrike råvarene – og framfor alt hvordan du lag og brukerr dem for å trylle fram spennende retter.

Klippfisk, tørrfisk, lutefisk og boknafisk. De er alle tradisjonsrike norske råvarer som i flere hundre år har preget norsk og internasjonal matkultur, og formet mange kystsamfunn. Råvarene har en ting felles:

    - De har sitt opphav fra den tiden verken kjøleskap eller fryseboks kunne bevare maten. Derfor er alle tørket

Og så kommer de viktigste forskjellene. Da ser du raskt at det store skillet går mellom klippfisk og tørrfisk, og denne forskjellen er salt:

  •   Klippfisk er både saltet og tørket
  •     Tørrfisken er bare tørket
  •     Lutefisken har vært tørrfisk
  •     Boknafisken er på vei til å bli tørrfisk 

Klippfisk har jeg aldri vært noe begeistra for, ei heller lutefisk.  Boknafisk har jeg ikke prøvd og den Bergenske spesialvarianten Bokna lyr har jeg heller ikke prøvd, men skal jaggu prøve til vinteren igjen.  Litt mer om Boknafisk og Bokna lyr

 

Boknafisken har alltid vært ettertraktet mat både på Vestlandet og i Nord-Norge og har fungert som en kortidskonservering når ferskfiskbehovet var dekket.

Ordet kommer sannsynligvis fra nordsamisk: boahkkeguolli som beskriver en variant av tørrfisk, en fisk som er delvis tørket av sol og vind på hjell, i mesanmasta på båten eller på en vegg. Det fortelles at fiskere i skreisesongen eller under vinterfiske hengte utvalgt fisk til bokning i mesanen bak på båten. Fisken kunne være sløyd, rund eller råskjær, vasket og skylt i sjøvann. Den hang til tørk i vinden og fikk jevnlig en dusj av sjøvann over seg.

Boknafisk henges til tørking i vintermånedene. Fisken er egentlig usaltet, men noen salter den lett, kanskje bare ved å skylle den i sjøvann, legge den i en lett saltlake eller la den få et dryss salt før den får ligge over natten eller bare i noen timer. Hengetiden for boknafisk varierer etter tørkemuligheten eller etter smak og behag, som regel i 1-2 uker. Den skal være ganske tørr utenpå, men fortsatt myk innvendig ved ryggbeinet. Da er fisken bokna. Henger den lengre blir den mer og mer tørr og kan ende som tørrfisk.

En boknafisk som er passe bokna brukes som den er. En boknafisk som er blitt for tørr, bløtes i vann fra noen timer til et par dager nesten som tørrfisk. Det er vanligst å bruke torsk til boknafisk, men andre fiskeslag blir også benyttet.

Slik kan du selv bokne fisk:

  • Velg ut jevnstore fisker på 3-4 kg.
  • Fisken må være sløyd og hodekappet, vasket og skyllet godt.
  • Så skal fisken flekkes eller rotskjæres.
  • Skjær langs benet, helt bak til sporden, og skjær bort ca. 2/3 av ryggbeinet fra nakken og bakover.
  • Den bakre del av ryggbeinet følger den ene halvdelen av fisken.
  • Legg fisken i et kar der bunnen er dekket med grovt salt og dryss et lag salt over fisken. La fisken ligge i 2-3 døgn.
  • Skyll den i kaldt vann og heng den til tørking i 7-14 dager eller til den er så tørr du vil ha den.  Tørker den lengre går den mot tørrfisk.

Skal du bevare den som boknafisk må den fryses.

Bokna lyr fra Bergen:

Lyren sløyes, renses og vaskes i kaldt vann. Deretter strøs det salt i buken og den henges opp til tørk ett par dager. Den blir kokt i lett saltet vann og servert med brunet smør. Dette er en gammel Bergensrett. 

Ny tenningsnøkkel:

Så var det kattastrofen og grunnen til at jeg skriver det med 2 T’er er at det jo ikke er noen katastrofe, men noe som kan skje noen og enhver.  Har du noengang mistet tenningsnøkkelen til din båt ?  Som oftest finnes et serienummer bak på kontroll panelet, hvis du finner dette og oppgir det til forhandler, så får du ny nøkkel på en ukes tid. Den kan jo være at du mister den overbord, eller som jeg ligger den en plass og rett og slett ikke finner den igjen. LOL

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like