Thursday, November 22, 2012

Monika Kristensen–Kullunge

Polfarer og tidligere sysselmann skriver bok, blir det bra då?

"Kullunge" av Monica Kristensen

Svalbard, 22. februar. Det er mørketid og under 20 minus ute når den snart seks år gamle Ella forsvinner fra Kullungen barnehage i Longyearbyen. Sporene hun etterlater seg fører ned i dypet av de nedlagte kullminene. Dette er den andre romanen med Knut Fjeld.

Min mening:

Jeg har nettopp lest denne ferdig og synst den var sånn passe. Tidtrøyte. Ble liksom ikke helt engasjert. Men lovende, jeg har flere bøker av Kristensen på brettet, så vil nok lese mer av henne

Terning:

image

 

Monica Kristensen Solås (født 30. juni 1950) er en norsk glasiolog, meteorolog, polfarer og forfatter. Hun ble født i Torsby i Sverige av svensk-norske foreldre, men familien flyttet senere til Kongsvinger.

Allerede før tenårene begynte hun å interessere seg for vitenskap og bestemte seg som 12-åring for å bli forsker og forfatter, i den rekkefølgen. Kristensen Solås tok Cand. mag med matematikk og fysikk som fag ved Universitetet i Oslo og ble deretter Cand. real i teoretisk plasmafysikk ved Universitetet i Tromsø. I 1983 tok hun en doktorgrad med emnet antarktiske isfjell ved universitetet i Cambridge i England.

Kristensen Solås har vært flere ganger både i Antarktis og i Arktis. I 1986–1987 ledet hun en ekspedisjon til Sydpolen langs Roald Amundsens gamle rute. Et av målene var også å finne Amundsens telt på sydpolen. Dette ville kunne stilles ut under OL på Lillehammer i 1994. På grunn av uvær og storm måtte hun og kollegene snu ved 86 grader sør. Under en ny ekspedisjon i 1993, ble det gjort et nytt forsøk. Denne gangen ble teamet rammet av en tragedie da hennes nære medarbeider Jostein Helgestad falt ned i en bresprekk og omkom.

Senere har Monica Kristensen vakt vitenskapelig interesse gjennom sitt forskningsarbeid både i Arktis og Antarktis. I 1989 ble hun — som den første kvinne i historien — tildelt Royal Geographical Society's prestisjefylte gullmedalje (Founder's Medal), og i desember 1991 påtok hun seg å koordinere et treårig forskningsprosjekt i Antarktis.

Etter dette har hun vært leder for Værvarslingen i Nord-Norge og leder i Kings Bay ASSvalbard. Hun ble i januar 2004 generalsekretær i Redningsselskapet og 1. januar 2005 leder for Norsk Genressursråd. Den 28. november 2005 ble hun suspendert fra sin stilling i Redningsselskapet, suspensjonen ble senere trukket tilbake.

Monica Kristensen Solås har skrevet flere bøker, blant annet Mot 90 grader syd. Hun debuterte høsten 2007 som skjønnlitterær forfatter med kriminalromanen Hollendergraven. Handlingen er lagt til Svalbard og miljøet rundt sysselmannskontoret.

I 1990 ble hun kåret til Årets budeie.

image

image

image

Me blogges Jeg bare tøyser

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like