Sunday, July 1, 2012

Trollkrabbe

Den er ikke vanlig å få under fritidsfiske, men dersom du setter garn eller teiner på dypt vann (30 m. og dypere) kan du få trollkrabbe som bifangst - og gjerne på bløt bunn. Den er en ådseleter som gjerne går etter agn i krabbeteiner eller fristes av fisk som sitter fast i garnmasker. Med sine lange ben og sin piggete fremtoning er det ikke rart at den setter seg fast i jakten på garnfisk. Når man først får den om bord, er det mange som velger å kaste den ut igjen - men, ikke gjør det.

Bilde av trollkrabbe

 

Sjelden delikatesse

Trollkrabben har ingen kommersiell interesse, men er likevel ikke sjelden å få som bifangst for yrkesfiskere. Det har imidlertid vært gjort forsøk på å få til et fisk, uten å lykkes. Motivasjonen ligger i den gode smaken på kjøttet i de lange bena. Det er faktisk ganske mye kjøtt i beina og klørne, og det er absolutt bryet verdt å koke en enkelt krabbe av litt størrelse.

Koking

1. Kok opp vann i ei stor gryte. 

2. Tilsett salt (og her er det mange meninger om mengde) og rør det ut i vannet. Trollkrabben på denne siden ble kokt med 1 strøken ss salt per liter vann.

3. Trollkrabben legges levende i gryta. Dersom du har flere krabber, kan man ta av klørne og beina, og bare koke disse. Når hele krabben kokes er dette for å bevare saftighet i klørne.

4. La trollkrabben koke i 8-10 minutter før vannet slås ut.

5. Legg trollkrabben til avkjøling (gjerne utendørs).

6. Når trollkrabben er kald, rives ben og klør forsiktig av helt inne ved kroppen. Det er en del kjøtt i leddet inntil kroppen, og prøv å få dette med. Resten kastes.

Trollkrabbe kan tilberedes på samme måte som andre skalldyr og erves som den er eller med klassisk skalldyr-tilbehør (loff, smør, majones, sitron, salat o.l.).

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like