Saturday, June 9, 2012

Sjoekreps

Vi er i den heldige stillingen at kona kan faa kjoept sjoekreps.  Dette er meget populaert blant henne og hennes venniner, de gaar helst paa grillen.  Og damene koser seg med baade sjoekreps, tigerreger og kylling naa naar vaeret er fint.

image Kreps og kylling gaar rett paa grillen.  Og etter noen minutter er det rett paa bordet for en liten delikatesse

 

 

 

 

 

image

Men i tillegg lager de til noen sauser, som er saa sterke at jeg maa staa over, jeg klarer meg lenge med sweet and sour chilisaus, den er grei nok for meg.

 

 

 

 

 

 

 

Litt mer om Sjoekreps fra fiskeslag.com, en veldig grei nettside om livet i sjoeen.

 

Sjøkreps (Nephrops norvegicus)

desember 8, 2010

By Fiskeslag

Sjøkreps er blitt en av havets virkelige delikatesser. Tidligere ble den sortert ut fra reketrålfangstene, og gjerne «gitt bort» til interesserte. Etter hvert fikk man se de kommersielle mulighetene, og fra 1990-tallet begynte mange teinefiskere å spesialisere seg på sjøkrepsfiske.

Sjøkreps er i nær slekt med hummer selv om den er en del mindre (maksimum 25 cm. lang) og har sin rødfarge (eller mer presist; orange) mens den er i levende live. Den blir sjelden mer enn 20 cm. lang (kroppslengde) og den er langt smalere enn hummeren. De to klørne er smale og lange.

Sjøkrepsen lever i helt spesielle omgivelser der bunnforholdene er såpass faste, og likevel så pass løse, at den kan grave ganger i sedimentene (gjerne leirholdig). I hulrommene og huleåpningene holder sjøkrepsen seg i skjul, men foretar korte vandringer når den jakter på mat, eller en make. Kostholdet består av ulike bunndyr (som børstemark, småfisk, krepsdyr), men tar gjerne ådsler.

 

 

 

 

 

 

Det økende fisket etter sjøkreps har gjort at enkelte felter (som gjerne er meget lokale) lett blir overfisket. Dette har ført til at fiskerne selv ofte tar initiativ til å la fangstfelt få «hvile» og heller benytte seg av flere felter. Feltene ligger gjerne på 60 – 150 meters dyp, men man kan få sjøkreps både dypere og grunnere. Selv om den nå tas i stor grad i krepseteiner, er den også en art som inngår som bifangst i trålfiske (reketrål).

På engelsk har den fått det vakre navnet: Norway Lobster, og den er populær som råvare når man lager scampi. Den har en utbredelse som strekker seg sørover til kysten av Portugal. Den finnes også (med da gjerne mindre eksemplarer) i Adriaterhavet.

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like