Det ryktes allerede at det er tatt makrell i Hoeylandssundet, saa naa er det bare aa komme seg ut og fiske. Jeg er desverre paa jobb noen uker til men tar med et par ord om makrellen og et lite tips om tilberedning.
Makrell - Scomber scombrus
Av Dr. Jonathan E. Colman og Andreas Rom
Denne tigerstripede og hurtigsvømmende rovfisken er en kjærkommen sommergjest langs kysten vår, men den vandrer sjelden helt
nordover til Nordnorge. Selv om den “vanlige” nordatlantiske makrellen kan opptre i en rekke fargevarianter, finnes det også
flere andre arter. Fra tid til annen kan en få artene Auxid og Stripet pelamide på kroken langs de sørlige deler av kysten vår.
Makrellen kan bli opptil 66 cm lang og veie 3,5 kg, men fisk på rundt 800 gram er mest vanlig. Makrellen blir kjønnsmoden når
den er rundt 4 år gammel og hunnen kan produsere opptil 1 million egg som gytes i porsjoner om natten. Det er dokumentert makrell
som har nådd en alder på over 20 år!
Den norske makrellbestanden overvintrer utenfor Vestlandet og i den ytre del av Norskerenna på 200-600 meters dyp. Om vinteren
tar makrellen nesten ikke til seg næring, så om våren kommer de inn mot kysten med stor appetitt. Da spiser den omtrent alt, til
og med årets makrellunger, men jager spesielt etter sild, brisling og mindre torskefisker.
Makrellen mangler svømmeblære, noe som gjør at den raskt kan forflytte seg mellom ulike dyp. Med sitt store energiforbruk har
den et stort oksygenbehov. Dette gjør at den må svømme omkring hele tiden med munnen åpen slik at friskt vann alltid strømmer
over gjellene. Selvsagt hjelper også dette på appetitten og vi kan fiske etter makrellen hele sommeren og ofte helt ut i oktober/november
før den igjen setter kursen til dypere vann, ute på høsten.
Tips: Røykeovn
Av Dr. Jonathan E. Colman og Andreas Rom
Månedens fiskeoppskrift på makrell lar seg like godt lage ute på båttur som hjemme.
Enten i ovnen, over et bål eller på grillen. Det kreves bare små forberedelser, som en
ferdig krydderblanding på boks og litt medbrakt aluminiumfolie, potetsalat, agurksalat og smør, så har du et festmåltid med deg på tur.
Noe som er virkelig godt og som går utmerket sammen med potet og agurksalat er
varmrøkt makrell. Dette er så enkelt å lage selv! Det eneste du trenger er en liten røykeovn,
litt flis og rødsprit. Det er virkelig noe å overraske familie og venner med!
De fleste velassorterte sportsfiskeforretninger selger slike. De koster fra noen
hundrelapper og oppover, avhengig av merke og størrelse.
Avbildet modell er en stor Abu røkeovn som koster rundt 500 kroner. At den er
holdbar kan bevitnes da vår har tjenestegjort i flere år.
Slik går du frem: Salt fiskene litt på forhånd med grovt salt. La saltet trekke ut
noe av væsken i fisken over en halv til en time. Skyll så av saltet, tørk fisken og legg
den på risten i røkovnen over et cm tykt lag av flis. Fyll så rødspritbrenneren og plasser
denne under røkkammeret. Fyr opp rødspritbrenneren og sett lokket på. Fisken er
ferdig når flisen er brent opp. Legg ikke for mye fisk i om gangen. Ovnen på bildet tar
to makreller per omgang. Du kan også filitere fisken – da tar det litt mindre tid
Lykke til med fisket, og ikke minst spis fisk, det er sunt.
No comments:
Post a Comment