Tuesday, March 19, 2013

Den Røde Vargen – Liza Marklund

Ny svensk krimforfatter for meg, selv om hun har gitt ut mange boeker

 

"Den Røde Vargen (Norwegian Edition)" av Liza Marklund

En journalist blir drept i Luleå, og Annika Bengtzon finner en kobling mellom drapet og et attentat mot flybasen F21 på slutten av 60-tallet. Hemmelighetene er mange og livsfarlige, og Annika blir dratt inn i en spiral av vold og terrorisme som fører helt opp til regjeringsnivå. Stikk i strid med sjefsredaktørens uttrykkelige ordre vegrer hun seg for å slippe taket i historien. Situasjonen begynner å bli uholdbar både på jobben og hjemme, og for å overleve som menneske, kvinne og journalist må Annika utfordre både det politiske etablissementet, mediatoppene, sjefen og sin egen moral. Dette er den femte romanen om Annika Bengtzon. Bakerst i boka finnes ekstramateriale om boka og forfatteren.

Min mening

Dette var jaggu bra krim.  Om gammelkommunisme og en utrettelig journalist’s kamp for aa finne sannheten bak et attentat langt tilbake i tid.  Jeg likte dette godt, og hiver en 5 paa yatzee terningen

terningkast;

Liza Marklund

Fra Wikipedia.no

Eva Sara Elisabeth Marklund (født 9. september 1962 i Piteå, Norrbotten i Sverige) er en svensk forfatter, feminist og journalist.

Marklund vokste opp i Pålmark mellom Piteå og Älvsbyn. Hun gikk journalistlinjen på folkehøgskole i Kalix, men tok aldri høyere utdannelse. Hun arbeidet i 15 år som journalist, sist som sjefredaktør for et nyhetsprogram på svensk fjernsyn. Fra 1998 er hun forfatter på heltid. Marklund er også medeier av Piratförlaget.

Hun har uttalt at hun angret på at hun ikke lagde rabalder på programmet Først & sist i februar 2002, da politiker Bjarne Håkon Hanssen uttalte: «… det er få som er like vakre som deg som kaller seg feminister i Norge.»[1]

Hun er også UNICEF-ambassadør.

 

Forfatterskapet

Marklund debuterte i 1995 med dokumentarromanen Gömda, om en kvinne som mishandles og må flykte fra Sverige. Boken fikk en oppfølger, Asyl, i 2004. Hun er imidlertid mest kjent for sine bestselgende kriminalromaner, blant annet serien om journalisten Annika Bengtzon. Noen[hvem?] mener at språket hennes er preget av hennes bakgrunn som tabloidjournalist. To av Marklunds bøker er filmatisert, begge regissert av Colin Nutley for SF: Sprängaren (2001) og Paradiset (2003).

Den svenske journalisten Monica Antonsson har i boken Mia – Sanningen om Gömda (2008) påstått at Liza Marklund farer med løgn i bøkene Gömda og Asyl.[2] Marklund hevder på sin side at visse endringer måtte gjøres for at de omtalte ikke skulle kunne identifiseres, men at hovedelementene i historien er korrekte. Marklund sier at det var et feiltak å skrive at det var en sann historie. Hun burde ha skrevet «basert på en sann historie», men hun har ikke med vilje villet mislede noen.[3]

 

Bibliografi

Oversettelser til norsk
  • På flukt (1997) (Org. tittel: Gömda)
  • Sprengeren (2000)
  • Studio sex (2000)
  • Paradiset (2002)
  • Prime time (2002)
  • Den røde vargen (2003)
  • Aldri mer fri (2005) (Org. tittel Asyl)
  • Det finnes et eget sted i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre (2005)
  • Nobels testamente (2006)
  • Livstid (2007)
  • En plass i solen (2008)
  • Borderline (2011)
  • Postcard killers (2010) – medforfatter James Patterson
Kronologi

Serien om journalisten Annika Bengtzon er ikke skrevet i samme tidsmessige orden som hendelsene utspilles i Annikas liv. Vil du lese dem i kronologisk orden så gjelder følgende:

  1. Studio sex (1999) – som utspiller seg åtte år før Sprängaren.
  2. Paradiset (2000) – en direkte fortsettelse av Studio sex.
  3. Prime time (2002) – tidsmessig mellom Paradiset og Sprängaren.
  4. Sprängaren (1998)
  5. Den röda vargen (2003) – en frittstående roman som starter der Sprängaren sluttet.
  6. Nobels testamente (2006)
  7. Livstid (2007)
  8. En plass i solen (2008)
  9. Borderline (2011)

Priser og utmerkelser

Me bloggest :-)

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like