Monday, October 22, 2012

Mekong giant Catfish – Mekong Kjempemalle

Hvis du husker for noen uker siden hadde jeg et innlegg fra Cha Am fishing park.  Fisken jeg fikk der en en saakalt Mekong Giant Catfish, eller Mekong Kjempemalle, litt mer om denne, fra Wikipedia

image

Mekongkjempemalle er en art i gruppen haimaller. Den er endemisk til Mekong-elven i Sørøst-Asia og regnes som verdens største ferskvannsfisk. Den blir opptil 3 meter lang og 350 kg tung.

Mekong giganten kjempemalle er kanskje den mest interessante og mest truede av artene i Mekong-elven. Av denne grunn har naturvernere valgt den som en slags "flaggskip" av arter å fremme bevaring på Mekong.

Med registrert størrelser på opptil 10,5 fot (3,2 m) og £ 660 (300 kg), er det Mekong giant Catfish som i øyeblikket holder Guinness Book of World Records 'posisjon for verdens største ferskvannsfisk.  Selv om forskningsprosjekter pågår, er relativt lite  kjent om denne arten. Historisk er fiskens naturlige habitat fra nedre Mekong i Vietnam  hele veien til de nordlige delene av elva i Yunnan-provinsen i Kina, som spenner over nesten hele 4800-km lengde.

På grunn av trusler, lever denne arten ikke lenger i mesteparten av sitt opprinnelige habitat,. den er nå antatt å kun eksistere i små, isolerte bestander i midten av Mekong-regionen. Fisken samles i begynnelsen av. regntiden og migrerer oppstrøms for å gyte.

De bor hovedsakelig i den viktigste kanalen for elva, hvor vanndybden er over 10 m, [8] mens forskere, fiskere og tjenestemenn har funnet denne arten i Tonle Sap-elven og Tonle Sap Lake i Kambodsja, som er et UNESCO Biosphere reserve. I det siste har fiskerne rapportert fisken i en rekke av Mekong’s sideelver, i dag, men er i hovedsak ingen observasjoner som rapporteres utenfor den viktigste Mekong elva kanalen og Tonle Sap-regionen.

Den er hyppig satt ut i fiskedammer i Thailand, og kan faes i flere av fiskeparkene der. Fiskevann, som Bung Sam Ran i Bangkok, har eksepmplarer opptil 140 kg;. Den vanligste størrelsen som landes er 18 kg, selv om noen selskaper spesialiserer seg på landing av større fisk.

I Thai folklore, er denne fisken sett på med ærefrykt, og spesielle ritualer er fulgt og tilbedelser gjort før man  fisker den.

Me bloggast :-)

1 comment:

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like