Thursday, October 4, 2012

Dolkehaler

Du saa kanskje bildet der kona holdt en merkelig sak i hånda fra innlegget om Seafood i Cha Am ?  Dette er en såkalt Dolkehale eller Hestesko krabbe. Det finnes ikke annen mat i den enn noen rare egg som smaker godt vil noen si, jeg sier så som så.  Men men, hver sin smak

image

Dolkhaler eller hesteskokrabber er en liten leddyrgruppe som er søstergruppen tiledderkoppdyrene.

De mest fremtredende egenskapene er den dolkaktige halen og det runde ryggskjoldet (derav navnene). På skjoldets overside sitter to par med øyne:Medianøynene er to tettstående små prikker helt foran, fasettøynene er store og ligger mer mot sidene. Snur man dyrene på ryggen, ser man at munnåpningen,chelicerene og de fem gangbeinparene ligger under og innenfor det vide, hesteskoformede ryggskjoldet. Et særtrekk er at også bakkroppens sju første segmenter er dekket av et felles skjold. Til tross for dette krigerske utseendet lever dolkhalene kun av åtsel, leddormer, små muslinger og krepsdyr, som de graver etter i sandbunnen i grunne kystområder.

I vann beveger de seg vanligvis på ryggen. De snur seg ved hjelp av halen. På land og på havbunden beveger går de på bena, som beveger seg på en bølgende måte. Skallet løftes da opp og faller ned igjen; det kan lett høres når de er på land.

Mens Limulus polyphemus er en atlantisk-nordamerikansk art, finner man de tre resterende artene, som også går under navnet molukkreps, i Sydøst-Asia.

Dolkhalene omtales som levende fossiler, fordi gruppens morfologi har endret seg svært lite over de siste 150 millioner år. De ligner også overfladisk på de utdøddetrilobittene, og har bevart flere egenskaper fra leddyrenes stamart som ikke lenger finnes hos edderkoppdyr, bl.a. fasettøyne, spalteføtter og bokgjeller

Se, det var dagens leksjon fra Wikipedia.

Me bloggast :-)

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like