Tuesday, September 20, 2011

Fiskekaker og fiske gryte

Jaggu ble det tid til et innlegg i dag ogsaa.  Ja da skal jeg fortelle hva fisken gaar til.  I sommer har vi kun faatt en torsk.  Det var kona som tok den.  Den ble lempa full i thai grønnsaker, smurt med thai fish saus, pakka godt inn i aluminiums folie og 2.5 timer i stekeovnen paa 175 grader.  Jeg laga eggesmør til og det falt i smak også hos konemor.  Hu var mektig stolt av å servere selvfiska mat.

Ellers har vi stekt både pale, lyr og makrell.  Makrell er jo knallgodt med kålrabistappe og poteter.  Kona likte alt.  Men hun maa jo snart faa proevd kok fesk også.  Vi får se.  Langa skal snart til middag, har ikke bestemt meg om jeg skal steke eller koke enda.  Må først få konemoren hjem fra sykehuset.

Ellers fikk vi også laga både fiskekaker og fiskeboller, konemor stekte til den store gullmedalje



resultatet ble absolutt bra det.  Fiskekakene ble testa av kona og flere venner, og de falt godt i smak.  Fiskebollene ble ogsaa godkjent.


Oppskriften på fiskekaker er så enkel at alle kan lage det, men veldig greitt å ha en foodprofessor  (ja det heter det - ikke foodprocessor).


Ca 500 g seilfilet (kan gjerne være en frossenblokk fra butikken eller fersk fisk, bland gjerne flere fisketyper også)
1 1/ 2 ts salt
1 ss potetmel
ca 3 dl matfløte/melk (her kan du gjerne bruke vann isteden hvis du heller vil det)
2-3 ss grovhakket løk
pepper
1/4 ts malt muskat (her kan du tilsette det du ønsker av krydder og smakstilsettninger, hvitløk og urter er jo alltid en slager, og det er veldig godt å tilsette røkelaks, men da må du bruke litt mindre salt. Her er det bare fantasien som stopper deg;)
evnt finhakket gressløk eller vårløk
Fisken og fløten/vannet bør være iskald.
Del fisken i biter (fjern skinn og ben hvis dette er nødvendig).
Kjør fisk og salt til en “halvgrov” masse i foodprocessor. Hvis du ikke har foodprocessor eller liknende, kan du bruke en gaffel og mose fisken med, og så rører du kraftig mens du sper i væsken. Hvor mye du skal piske massen velger du selv etter hvor grove fiskekaker du ønsker.
Tilsett potetmel, pepper, muskat og grovhakket løk og spe med fløte/melk eller vann.
Finsnittet gressløk eller vårløk tilsettes i den ferdige fiskefarsen.
Form til burgere og stek i smør i middels varm panne.


Oppskrift her og en video fra klikk. no i lenka under  Hun nevner at frossen fisk ikke er saa bra, men det gaar helt fint. Og hun bruker en litt annen oppskrift.  Det fins utallige oppskrifter hvis du sjekker internett.



Ellers liker vi veldig godt å lage fiske gryter, mine 2 absolutte favoritter er engelsk fiskegryte og vanlig fiskegryte.


Ingredienser
1 liten grønn paprika
2 løk
2 ss smør eller margarin
3 ss hvetemel
3/4 ts salt
3-4 dl melk
1/2 kg kokt, renset fisk
1 ss sitronsaft
reven ost
persille
Fremgangsmåte
Vask og rens løk og paprika. Skjær begge deler i tynne strimler. Fres det i smør til det begynner å bli mørt, men uten at det tar farge. Dryss mel og salt over, rør godt. La det koke et par min.

Spe med melk til en ganske tykk saus. Hell halvparten av sausen i smurt ildfast form.



Del fisken i ganske store stykker. Vi kan bruke torsk, sei, hyse, kveite eller annet. Legg dem i fatet. Drypp med sitronsaft og hell resten av sausen over.

Dryss med reven ost og stek retten ved 225 C til retten er gyllen og fast, ca 30 min. Pynt med persille.

Serveres med kokte poteter eller brød og salat




Til vanlig fiskegryte bruker vi aa lage den slik.  8-10 poteter, 1 kg fisk.  2 løk,3-4 gulerøtter, 1/2 purreløk og 100 gram smør, ca 0.5 l vann, 1 ts salt..  Del potetene i 4-6 biter, avhengig av størrelse, rens og skjær løk i skiver.  Del fiske i passe store biter.


Legg fisk, poteter, gulerøtter, purre og løk lagvis, helst i flere lag.  tilsett 100 gram smør og hell over vann og tilsett salt og pepper.  Tilsett gjerne en blokk fiskekraft. Kok opp og slå ned varmen, etterfyll gjerne litt vann og smak til med mer salt.   Vannet skal stå opp til toppen av gryta.  Kan bruke alt slags fisk.   La koke minst en halv time paa svak varme.  


Du får nå en himmelsk fiskegryte som både store og små vil like,


Var en liten time og fiska i ettermiddag, men det var på ebbende sjø, og fikk ingenting.  Var ute med Amcar klubben men som sagt ingenting

Flere gode fiskegryter kan du finne via denne lenken

Fiskegryter - Fra safari


OK, det var dagens innlegg, legg gjerne igjen en kommentar 




No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like