Monday, July 27, 2015

Menn som hater kvinner – Stieg Larsson

Saa endelig fikk ogsaa jeg lese Stieg Larsson, har faktisk ikke sett filmene heller, dette var etterlengtet.

"Menn som hater kvinner" av Stieg Larsson

Finansjournalisten Mikael Blomkvist trenger en pause, og bestemmer seg for å ta et avbrekk fra jobben i tidsskriftet Millennium. Samtidig med dette, får han et oppdrag fra Henrik Vanger, tidligere en av Sveriges fremste industriledere. Han ønsker at Blomkvist skal skrive Vanger-slektens historie, men det viser seg raskt at dette er et skalkeskjul for at han ønsker å finne ut hva som skjedde med sin unge slektning, Harriet, som har vært sporløst forsvunnet i snart førti år. Sammen med Lisbeth Salander graver Blomkvist i familien Vangers fortid, og de avdekker mørkere og blodigere hemmeligheter enn noen av dem kunne ane. Dette er den første romanen om Blomkvist og Salander.

Min mening:  Uhyggelig, bra svensk krim.  Den griper tak i deg fra foerste stund.  Selv om den er lang blir den aldri kjedelig. Lisbeth er den perfekte sidekick, spesiell, intelligent og en historie i seg selv.  Jo dette likte jeg.  Gleder meg til bok 2.  Sterk femmer paa terningen.

Terningkast:

Image result for terningkast 5

Stieg Larsson

 


15. august 1954
Skelleftehamn
Västerbottens län

Død
9. november 2004 (50 år)
Stockholm
hjerteinfarkt

Utmerkelse
Glassnøkkelen, Svenska Deckarakademin, Q572816,

The Macavity Awards, Q809005,

The Barry Awards, Æresborger

 

Liv og virke

Larsson arbeidet i 20 år som nyhetsgrafiker og journalist i Tidningarnas Telegrambyrå. I sitt virke som journalist og sakprosaforfatter var han særlig kjent for sitt engasjement mot høyreekstremisme og rasisme. Han var en av initiativtagerne til stiftelsen eXpo med formål å «studere og kartlegge antidemokratiske, høyreekstreme og rasistiske tendenser i samfunnet». De siste årene av sitt liv arbeidet han som sjefredaktør for stiftelsens tidsskrift Expo. Larsson var én av Sveriges og Europasfremste eksperter på høyreekstremisme og nynazisme.

Før han begynte å skrive kriminalromaner, manifesterte Larssons interesse for sjangerlitteratur seg først og fremst gjennom at han tidlig i livet utga science fiction-fanziner. Han satt lenge i styret for og ble tilsist (1980) formann i Skandinavisk förening för science fiction.

2000-tallet forfattet Larsson kriminalromaner under samlenavnet Millennium-serien, med en handling vevd rundt det umake paret Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Ingen av bøkene var utgitt før Larssons død, men da den første (Män som hatar kvinnor, 2005) kom et år etter dødsfallet ble den en øyeblikkelig bestselger. Romanen ble belønnet med Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glassnøkkelen. En fjerde bok i serien var påbegynt da Larsson døde brått av hjerteinfarkt, men familien har blitt enige om at den ikke vil bli publisert.

 

Kampen om millionene

28. mai 2008 sendte SVT1 dokumentaren «Uppdrag granskning: Milleniummiljonerna». Det handlet om Larsson og konflikten i familien etter hans bortgang. Grunnet drapstrusler fra svenske nynazister og behovet for å holde seg skjult, giftet Stieg Larsson og arkitekten Eva Gabrielsson seg aldri. Ettersom de ikke var gift, var ikke Gabrielsson arveberettiget. Hun fikk kun halvparten av leiligheten som paret hadde bodd i.

Faren og broren fikk rettighetene til Larssons litteratur. Innen sin død rakk Larsson nesten å bli ferdig med en fjerde bok i Millennium-serien. Etter å ha kranglet lenge om rettighetene, har familien og Gabrielsson blitt enige om ikke å utgi boken. 17. desember 2013 ble det kjent at svenske David Lagercrantz skal skrive den fjerde boken i Millenium-serien.

Bibliografi

Sammenlagt har krimbøkene Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden og Luftslottet som sprängdes solgt 4,6 millioner eksemplarer per 29. mai 2008. 750 000 av dem bare i Norge.

To filmer og to Tv-serier, som er basert på bøkene, er underveis.

Vi blogges

read_e0

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like