Friday, January 25, 2013

Oskjell – Mer enn agn

O-skjell er ett desverre altfor lite brukt skjell. Skjellmaten har en kraftig og nydelig smak. Skjellene tas av dykkere i strømrike farvann på ca. 15 -20 meter.

 

image Oskjellene ser ut som store blåskjell, men er vanligvis rundere i formen og har en mer rødlig eller brunlig farge. En av Oskjellenes kvaliteter er at de blir store – vanlig størrelse på skjell som høstes er 12 - 14 centimeter. En annen er deres intense farge og særpregede, kraftige skjellsmak. Dette gir deg mange spennende muligheter med Oskjell.

Oskjellene dampes til de åpner seg. Siden de er store, trenger de lengre tid enn blåskjell for at varmen skal kunne trenge gjennom skall og skjellmat. Når de er dampet (min. i 15 minutter) tar du ut skjellmaten og lar den avkjøle seg. Deler av skjellmaten hos hannene er gul, hos hunnene rødoransje. Dette er egg eller melke, som ligger flere steder i skjellmaten og gir de vakre fargene. Hos skjell som har gytt er egg og melke borte. Disse skjellene gir lite matutbytte. Ofte tar vi bort kapperanden og de brunlige gjellene. De fjernes fordi fargen er litt trist, men kan godt brukes, særlig hvis skjellmaten skal gratineres.Musklene som beveger foten trekkes ut. De er seige, og bør kastes. Hold i skjellmaten med den ene hånden og ta tak i byssustrådene med den andre. Trekk forsiktig musklene og foten ut med fingrene. Dersom byssustrådene er vekk, vil du få tak på den hvite kraftige muskelen som sitter midt inne i skjellmaten ved å nesten brekke skjellmaten forsiktig i to, slik at du kan se inn til muskelen og kan få tak å dra den ut.
                                                                                                                                                                                                                                                  O-skjellDen store, gulhvite lukkemuskelen er også vanligvis seig, men har en utsøkt smak. Med en sylskarp kniv kan dampet lukkemuskel snittes opp i tynne skiver og brukes i den videre tilberedningen. Den skjellmaten vi sitter tilbake med etter å ha fjernet kapperand, gjeller, muskler er fargerik, delikat og har en markant, frisk skjellsmak.

Skjellmaten fra oskjell egner seg glimrende til frityrsteking, gratinering og som fyll i pizza eller vårruller. Oskjellet kommer imidlertid først til sin rett når det nytes kun dampet. Dampes kun med et par centimeter vann i pannen og spises avkjølt og helt naturell.
Vi anbefaler å dampe oskjellene i 15 minutter, slik at konsistensen blir fast.
Smaken er så fin og kraftig i seg selv at man ikke trenger tilsetninger. Avkjøl skjellmaten, rens og del i passe biter. Oskjell naturell er en virkelig fin smaksopplevelse.

 

Gratinerte oskjell med oppskrift

Gratinert O-skjell

Sett stekeovn på høyeste temperatur, gjerne grill.Skrap og vask O-skjellene.Kok opp 3-4 dl vann, tilsett oskjell, dekk med lokk og kok til skjellene har åpnet seg. Avkjøl skjellene litt før de renses.Skjellmaten som du sitter igjen med deles i 3-4 biter.Surr hvitløk og sjalottløk i smør. Tilsett persille og gressløk sammen med bitene av oskjell.Grønnsakene renses og kuttes i tynne strimler, surres myke i smør. Saus:Surr sjalottløken i smør til den er myk.Tilsett hvitvin og kok inn nesten all væsken. Tilsett fløte og kok opp.Pisk eggeplommene lett i en bolle som tåler varme. Hell over den kokende fløten under kraftig omrøring med visp. Tilsett sennep og hakket dill og smak til med salt og pepper.Fordel grønnsakene i 8 halve, godt rengjort skjell og legg skjellbitene over. Hell sausen over.Settes i stekeovn til alt er blitt varmt og har fått en gyllen farge.Server med godt brød

Faeroeyene har O-skjell paa et av frimerkene sine

Oskjell

God fornoeyelse :-)

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like