Thursday, April 5, 2012

Tornado warning

Hvis du har foelgt med nyhetene de siste dagene har du sikkert sett oedeleggelsene i Texas som foelge av flere tornadoer.  I gaar naadde denne uvaersfronten oss.  Tidlig om morgenen ble vi truffet av en saakalt waterspout  (Skypumpe) (Det er en tornado til havs), med vindstyrke paa over 70 knop.  Heldigvis varte dette bare noen sekunder saa var det over og ingen skade skjedd. Men skummelt var det, baaten krenga over og flere av mannskapet vaakna paa frivakta.  Verre var det et par timer senere da et lynnedslag slo ut store deler av utstyret.  Heldigvis klarte vi aa fikse dette etter hvert, og saa var vi i gang igjen

image

Tornado

«Tornado» har flere betydninger.

En tornado er en kraftig roterende luftsøyle som stiger ned fra cumulonimbusskyer, eller i sjeldne tilfeller cumulusskyer, og ned til bakken. Tornadoer har mange forskjellige former, men er ofte synlige som en smal, traktformet sky, der den smale enden av «trakten» rører bakken. Ofte vil man også se en sky av rusk som sirkler rundt den nedre delen av tornadoen.

De fleste tornadoer har en vindstyrke på under 50 m/s (180  km/t), er om lag 75 meter brede og beveger seg et par kilometer i løpet av noen minutter før de dør ut. De kraftigste tornadoene kan imidlertid ha en vindhastighet på over 130 m/s (480 km/t), være mer enn 1500 m brede og flytte seg over 100 km på noen timer[1].

Tornadoer er observert på alle kontinenter bortsett fra Antarktis, og de fleste oppstår i USA[2] på grunn av den unike topografien og værforholdene som gir gode vilkår for utvikling av tornadoer her. Andre deler av verden som jevnlig har tornadoer er Australia, sørlige Canada, Nordvest-Europa, østlige og sørlige områder av det sentrale Asia, østlige deler av det sentrale Sør-Amerika og det sørlige Afrika[3].

 

Etymologi

Ordet «tornado» kommer fra det spanske ordet tronada som betyr «tordenvær»[4]. Dette kommer igjen av det latinske ordet tronar som betyr «å tordne». Dagens form kommer sannsynligvis fra de spanske ordene tronada og tornar («å snu»"rotere om"), (eng: TWISTER) men dette kan være en folkeetymologi[5]. Andre ord for tornado er virvelvind, skypumpe og trombe (traktsky) (europeisk betegnelse på traktformen som henger ned fra skyen, regnes for tornado når den når bakken og virvler rundt støv og løse gjenstander, regnes ikke som svakere enn vanlige tornadoer, men brukes dessverre feilaktig på mindre tornadoer i Norge).

 

Definisjoner og typer tornadoer

En traktformet sky. Slike skyer utvikler seg ofte til tornadoer, og det er mulig at skyen på bildet er en tornado der den nederste delen ikke er synlig.

En tornado trenger ikke nødvendigvis være synlig, men det lave lufttrykket skapt av den kraftige vinden (se Bernoulli-prinsippet) gjør at vanndamp kondenserer til en synlig traktformet kondenssky.

En traktformet sky er et roterende nedheng fra en tordensky, men uten at det oppstår kraftig vind på bakken. Dette er ikke tornadoer, men tornadoer starter ofte fra slike nedheng. På avstand kan det av og til være vanskelig å se forskjell mellom slike traktformede skyer og kileformede tornadoer. Tornadiske tordenvær produserer derimot kraftig vind på bakken et godt stykke unna selve tornadoen (inflow, downbursts).

Noen tornadoer kan få to eller flere virvler med roterende luft som går rundt et felles senter. Slike tornadoer kan oppstå i nesten alle situasjoner, men observeres vanligvis i svært kraftige tornadoer (F4–F5). Når slike tornadoer rammer bebygde områder, kan de rasere et hus, men la nabohuset være tilnærmet uskadet.

I en «satellittornado» eller «multippel tornado» er det også flere virvler, men uttrykket blir brukt om en svakere tornado som er dannet i nærheten av en større og kraftigere. «Satellittene» varer ofte ikke lenger enn et par minutter og sirkler rundt den større tornadoen, noe som har gitt den navnet satellitt[1].

En trombe er den europeiske betegnelsen på en tornado/virvelvind. Trombe betyr trakt, eller traktformet, ordet stammer fra den trakten som henger ned fra skyen (traktsky, engelsk: funnel cloud). I Norge bruker vi oftest betegnelsen trombe på svakere tornadoer (F0, F1, F2, svak F3) som oppstår på våre kanter. Sterkere tornadoer enn F2 er ikke registrert i Norge. Også «svake» tornadoer (tromber) kan føre til skader. I Norge har tornadoer vært i stand til å meie milelange gater gjennom skogen, rive taket av hus osv. Også i USA er de fleste tornadoer relativt svake. I USA registreres ca. 1000 tornadoer årlig, hvorav vanligvis 3–4 er sterke F4–F5-tornadoer. I tillegg forekommer mange uregistrerte tornadoer.

 

Tornado-lignende formasjoner

En «skypumpe» er en virvelvind over vann/sjø. Den kan oppstå fra en bygesky (Cumulonimbus) med eller uten torden, eller fra en «vanlig» cumulussky. De fleste skypumper er «svake», vanligvis F0 eller F1 på Fujitaskalaen) og lever sjelden lenger enn noen få minutter. En F1-skypumpe kan likevel rive opp trær og blåse taket av hus om den kommer innover land. Skypumper kan også være en fare for skipstrafikken, og særlig for mindre båter. De kraftigste skypumpene oppstår gjerne fra en supercelle. Disse kan føre til større ødeleggelser om de beveger seg inn på land. Omvendt kan tornadoer også bevege seg fra land til vann. En kort stund kan slike tornadoer beholde sin fulle styrke, og dermed kan de i noen tilfeller opptre som svært intense og ødeleggende skympumper.

Traktskyer regnes ikke som fullt utviklede tornadoer før de når bakken. En traktsky indikerer imidlertid at en tornado kan være under utvikling. Straks den når bakken og virvler opp støv og løse gjenstander, kan den regnes som en tornado.

En «støvvirvel» (engelsk: dust devil) er en roterende luftsøyle. Dette fenomenet ligner og ser ut som tornadoer, men dannes under klar himmel og er sjelden kraftigere enn selv de svakeste tornadoene. De oppstår gjerne på varme sommerdager, når varm luft stiger fra en oppvarmet bakke. Selv om støvvirvler ligner på tornadoer, blir de ikke ansett som tornadoer fordi de ikke er forbundet med noen skyer. Av og til kan de imidlertid medføre mindre ødeleggelser, spesielt i tørre områder.

 

Form [rediger]

De fleste tornadoer likner på en smal trakt, og er vanligvis et par hundre meter brede med en mindre sky av avfall nær bakken. Tornadoer kan imidlertid oppstå i mange forskjellige former og størrelser. Små og relativt svake tromber er bare synlige som en roterende sky av støv og løse gjenstander nær bakken. Selv om den traktformede skyen ikke når helt ned til bakken, blir den regnet som en tornado i sjeldne tilfeller. Dette kun hvis vindhastigheten er over 18 m/s (64 km/t).

Store og kraftige tornadoer(F3–F5) har ofte en kileform og kan være så brede at de ser ut som en mørk vegg av skyer. På avstand kan det av og til være vanskelig for selv erfarne observatører å se forskjellen på lavthengende skyer og en kileformet tornado

Tornadoer som er i ferd med å dø ut ligner ofte på smale rør eller tau (herav engelsk: roping out) og kan ofte svinge eller vri seg i komplekse figurer på vei opp mot skyene. I tornadoer med flere virvler (multiple tornadoer) kan man av og til se de forskjellige virvler som sirkler rundt et felles sentrum, mens det i andre tilfeller vil være skjult av kondensasjon, støv, stein, grus og løse gjenstander, slik at det ser ut som en enkelt tornado[6].

Intensitet og ødeleggelser [rediger]

For å rangere tornadoer brukes Fujita-Pearson Tornado Intensity Scale. Denne skalaen ble utviklet av Dr. Ted Fujita i 1971, og han baserte den på hvor mye en tornado ødela. I teorien så kan tornadoen oppnå en vindhastighet på 600 km/t, en tornado som på Fujita-skalaen ville blitt klassifisert som F6. En så sterk tornado har aldri blitt observert, men F5-tornadoen som rammet Jarrell i Texas i 1997 er den som har vært nærmest til å havne i F6-kategorien.

 

image

 

 

Nok for i dag, vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like