Thursday, April 26, 2012

Polart Lavtrykk

Dette er noe som vi opplever tid om annet paa Vestlandet, men observeres hyppigere dess lenger nord i landet du kommer.  Jeg har et par vintere bak meg i Barentshavet og dette var noe av det vi fryktet mest.  De er vanskelig aa varsle, og kom ofte helt overraskende paa oss med tap av utstyr som foelge.  En tropisk storm eller vanlig nord atlanterhavs storm varsles som oftest dagevis paa forhaand, og man kan da i alle fall forberede seg.

Polare lavtrykk

Polare lavtrykk er små, intensive lavtrykk som dannes over havet vinterstid i nordlige områder. Hvert år forekommer 5-15 stykker i og utenfor Norge, De har en levetid fra 6 timer til noen få dager.  Det har faktisk dannet seg polare lavtrykk saa langt soer som i Danmark.

Det som trengs er et samspill av følgende:

  • Kald luft fra polhavet som kommer ut over det "varme" (+6 °C) åpne havet utenfor Norge. Dette gir et stort antall snøbyger over store havområder.
  • Kald luft og lavtrykksirkulasjon i høyere lag (ca. 5 km høyde).
  • En forstyrrelse ved bakken som gir et utgangspunkt for å lage et lavtrykk.
  • Gjerne også et inversjonslag som holder tilbake utviklingen i begynnelsen for deretter å gi en rask intensivering.

Vanligst utenfor Nord-Norge

Polare lavtrykk forekommer hvor kald luft møter varmt hav (ved Japan, utenfor Kanada og Vest-Grønland og til og med i Middelhavet). Den varme golfstrømmen og nærheten til kaldluft i Ishavet og over Grønland gjør at dette fenomenet er aller vanligst hos oss.

 

Vær

Den maksimale vinden varierer mye, fra stiv kuling (15 m/s) til orkanstyrke (mer enn 32 m/s) i de aller sterkeste. Lavtrykkene gir kraftig snø- og haglbyger, noen ganger med torden. Til havs gir de også sterk ising og urolig sjø.

 

Varsling

Varsling av polare lavtrykk er, og har alltid vært, vanskelig. Før satellittbildene kom, kunne de passere mellom de få observasjonene og ta skip og meteorologer med overraskelse. I dag er situasjonen bedre. Vi har satellittbilder og andre typer data, men de meteorologiske prognosemodellene har fortsatt veldig vanskelig for å håndtere slike små og intense fenomener.

Et polart lavtrykk er en utfordring også for en erfaren meteorolog. Han eller hun må på kort tid finne ut hvor sterk utviklingen blir og hvor den beveger seg. Dette må ofte gjøres med forholdsvis utilstrekkelig grunnlag, et par satellittbilder og en modellprognose som delvis er feil.

 

Slektninger av polare lavtrykk

Tropiske orkaner og polare lavtrykk har fellestrekk og er meteorologisk beslektede fenomener.

 

image

 

Og det var dagens meteorologi undervisning, vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like