Tuesday, February 14, 2012

Supergigant funnet i havdypet

Kan jo nesten kalles det naar en slektning av tangloppa som man finner i fjaera blir funnet i havdypet og er 30cm stor.  Denne artikkelen fant jeg paa NRK,  Lenka finner du under bildet

image

Gigant i havdypet

image

Kommer vel i salg som kjempereker snart tenker jeg, hvis den i det hele tatt er spisende?  Litt mer info om tanglopper har jeg sakset fra wikipedia.no, den frie encyclopedia.

Tanglopper eller amfipoder (Amphipoda), på mange dialekter kalt marfluer, er en tallrik gruppe storkreps. De fleste lever i saltvann (marine), men de er også vanlige i ferskvann eller i terrestriske miljøer (på landjorden). Noen få arter lever isymbiose med maneter. Typisk størrelse er fra 2 til 60 mm, mens det fins dypvannskjemper som kan bli opptil 30 cm.

Tangloppene er flattrykte fra siden, slik som lopper (derav navnet). De kan også gjøre små hopp. De skilles fra tanglus som er flatetrykte, det vil si flate ovenfra og ned. Det vitenskaplige navnet «Amfipoda» (av gresk amfi - flere (forskjellige) ogpedes - bein) viser til at beina er inndelt i svømmebein og gangbein slik som hos reker, og noen arter har også bein med klør.

De marine amfipodene kan deles i to grupper, de pelagiske (frittsvømmende) og de bentiske (lever på bunnen). De pelagiske amfipodene er viktige som næring for sjøfugl, fisk og sjøpattedyr, og er en viktig komponent i dyreplanktonet. Den mest vanlige gruppa i planktonet er hyperiinene.

 

Det var dagens blogg, Hot

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like