Wednesday, February 8, 2012

Skreien er tilbake

No er det tid for lofotfiske igjen, jeg har jo hatt en artikkel tidligere om dette, men vi kjoerer paa med litt mer

Fra Wikipedia.no

Skrei er en vandrende torsk med årlige gytevandringer til Norskekysten og beitevandringer til de sentrale områdene i Barentshavet. Omkring 40 % av skreien gyter i Lofoten-området i februar-april, men skreiens gyteområde strekker seg fra Mørekysten tilFinnmark. Ordet skrei kommer sannsynligvis fra det norrøne ordet skrida som betyr å vandre.

På 1990-tallet ble det endelig fastslått at skrei og kysttorsk er genetisk forskjellige populasjoner etter studier av DNA-markører ledet av professor Svein Erik Fevolden ved Norges fiskerihøgskole. Det kan dermed slås fast at torsk og skrei ikke blandes, men utgjør helt adskilte bestander. Det har lenge vært antatt en slik forskjell og fysiologiske forskjeller og blodprøver har gitt indikasjoner om dette. Helt sikker kunne man imidlertid ikke være inntil nye DNA-teknikker kunne tas i bruk.

En fin artikkel i Dagens Naeringsliv finner du under med blant annet vintips

http://www.dn.no/vinguiden/article2323794.ece

Oppskfit paa skikkelig moelje

Bruk godt med salt   i vannet. Bruk litt edikkonsentrat. Det danner seg da et teflonbelegg, og saften forblir i fisken.

La fisken trekke   7-8 minutter. Bruker timer (

Rogn  bør trekke mellom 25 og 30 minutter.

Leveren  bør trekke i fiskekraft og malt pepper. Når leveren blir grå i fargen, er den ferdig.

Putt rå løk   på toppen av leveren. Løk nøytraliserer transmak.

ca. 1 2 kg skiver av skrei

evt. 1 hode

grovt salt

1 skreirogn

2 ts salt pr. 500 g rogn

1 skreilever

2-3 dl vann

2 ts salt

2 ts eddik

1 ts hel pepper

1 løk i skiver

Dryss torskeskivene med grovt salt. La dem ligge i ca. 20 minutter. Skyll saltet av. Tørk skivene. Kok opp rikelig med vann i stort kokekar. Tilsett ½ dl salt pr. l vann når det koker. Legg i så mange torskeskiver som går med til første servering. La dem trekke ca. 5 minutter. Anrett fisken på varmt fat. Tilbehøret må være klart før fisken er ferdig. Del torskehodet i to på langs. La det trekke i kokekar i 10-12 minutter. Server det sammen med fisken. Del stor rogn i to og dryss den med salt. Rull den fast i aluminiumsfolie, da får du pene skiver. La rognen trekke i vann i ca. 20 minutter. Trekk hinnen av leveren og del den i mindre stykker. Kok opp vann med salt, eddik, pepper og løk og la leveren trekke i ca. 10 minutter.

Sandefjordssmør

2 dl kremfløte

ca. 100 g smør

hakket persille

Kok inn fløten til omtrent det halve. Skru ned varmen og visp inn smør i terninger. Sausen må ikke koke når smøret røres inn, da vil den skille seg. Rør inn hakket persille like før servering.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

 

Vel bekomme, vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like