Thursday, November 14, 2013

En spiss paa tilvaerelsen

Krydder er en viktig ingrediens i all matlaging.  I gamlelandet Norge er vi vel kanskje enda litt redd for aa bruke noe stort annet enn salt og pepper.  India er vel det landet som har bidratt mest med et annet krydder – Curry (Som egentlig er en blanding av litt og hvert) og dette har jo kommet mer og mer inn i Norge.  Ellers er vel det all-round kryddere som er mest populaere, enten som reine grill krydder eller smaksforsterkende krydder.

Et av de beste jeg har smakt er ikke saa lett tilgjengelig i Norge, det er et blandingskrydder fra Soerstatene i USA, Tony Cachere’s varianter av Cajun Seasoning og Creole Seasoning.  De er enkle aa dosere, som det staar paa boksen, er det salt nok er det sterkt nok.  Jeg bestilte med 2x250g bokser paa Ebay nettopp til rett under 200 kroner, som ikke er saa galt naar du tenker paa at der store bokser.  Dette krydderet kan du bruke til alt, fisk, kjoett, grilling, steker, you name it then it needs it. Perfekt som rub foer grilling for eksempel.

 

image

Hvis du vil proeve saa kan faktisk dette enkelt mikses til hjemme, her er oppskriften,

En cajun krydder blanding brukes i mange cajun oppskrifter . Det er salt i utgangspunktet, med et utvalg av krydder . Det er mange kommersielle krydder mikser på markedet. Trolig er den vanligste  Tony Chachere’s original krydder . En annen utmerket krydder mix er Zatarain’s krydder . Nedenfor er en krydder mix oppskrift hvis du ønsker å lage din egen. Eksperimenter med hver gruppe til du har krydder kombinasjonen du vil.

Ingredienser .
bordsalt , 26 oz . =  ca 500 gr salt
cayenne pepper , 5 ss .
svart pepper , 3 ss .
løk pulver , 3 ss .
hvitløk pulver , 3 ss .
chilipulver , 3 ss .
timian , 1 ss .
søt basilikum , 1 ss .
laurbærblad, 1 ss .
Bland krydderet .

Legg eventuelt til 28 gram Aromat krydder.

Legg all krydder , bortsett salt , i en blander . Dekk til og bland til en fin konsistens . Ikke pust innstøvet - det kaster deg inn i en vannvittig nysekule !
Bland de blandede krydderne med saltet til du oppnår en jevn farge .
Brukes paa samme maate som salt .

Noen av de kommersielle krydder mikser legger ogsaa inn monosodium natrium glutumate ( MSG ) som en smaks forsterker . (Aromat krydder kan brukes) MSG har ikke mye smak på egen hånd.  MSG forsterker smaken av mat ved å gjøre smaksløkene mer følsomme for smaker. Imidlertid har en femte smak kalles umami blitt anerkjent ,


Du bør imidlertid være klar over at enkelte mennesker er følsomme for MSG , og kan ha en reaksjon på det. Hvis du er bekymret, søk på internett for mononatriumglutamat, og du vil få den nyeste informasjonen .

Vel bekomme

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like