Tuesday, November 17, 2015

En sjøens helt – Gullgutten – Jon Michelet

Bok nr 3 i Michelet’s storslaatte mesterverk.  Og det blir bare bedre og bedre.  Tusen takk Jon, dette er ditt beste bidrag til norsk forfatterskap siden du startet.  I tillegg tar bokserien opp et viktig kapittel i Norsk histore, hvordan vaare krigsseilere ble behandlet.  (En skamplett for norske politikere)

"En sjøens helt - gullgutten" av Jon Michelet

I mars 1941 ligger 16 000-tonneren M/T Iberia i dokk utenfor Liverpool etter en minesprengning. Nittenåringen Halvor Skramstad har seilt med Iberia etter at den forrige båten hans, M/S Tomar, ble torpedert ved Island høsten 1940. Da Iberia er reparert og har stukket til sjøs igjen, må Halvor i hui og hast mønstre av. Han får ny hyre på M/T Vivian, en 10 000-tonner som frakter olje til Storbritannia.
Om bord på Vivian holder kaptein Coldeweyn sin harde hånd over skute og mannskap. Halvor lengter tilbake til folkene på Iberia, han lengter hjem til Østerdalen, og ikke minst lengter han etter Muriel Shannon, som han håper venter på ham i England.
Med Hitlers angrep på Sovjetunionen og japanernes angrep på Pearl Harbor tar krigen en dramatisk vending. Stadig flere farvann blir operasjonsområder for de tyske ubåtene. Noen av verdens mektigste krigsskip senkes på begge sider. For den som seiler med oljeprodukter på krigens hav, er konvoifarten uutholdelig nerveslitende.
"Gullgutten" er bind 3 av Jon Michelets bredt anlagte romanepos "En sjøens helt". Med dette verket er Michelet i ferd med å gi krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Mottakelsen av bind 1 og 2, "Skogsmatrosen" (2012) og "Skytteren" (2013), var overveldende. De to første bindene er utgitt med et samlet opplag på over 300 000.

En fantastisk epoke i norsk historie beskrevet med gloed og entusiasme.  Dette er storslaatt underholdning, og serien i seg sjoel fortjener det samme som karakteren paa boken.  En klinkeklar 6 til Michelet for denne.

Terningkast

Image result for animated gif of dice rolling 6

image Jon Michelet

Jon Michelet (f. 1944) debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal. Han har siden utgitt en lang rekke romaner, krimbøker, skuespill, en barnebok, ungdomsbøker, debattbøker og fem bøker fra VM i fotball fra 1982 til 1998 sammen med Dag Solstad. I sitt yrkesaktive liv har Michelet vært sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

Jon Michelet har opplevd enorm suksess med det som er hans magnum opus – En sjøens helt. Mottakelsen av de tre første bindene i verket - Skogsmatrosen (2012), Skytteren(2013) og Gullgutten (2014) – har vært overveldende. De tre første bindene er utgitt med et samlet opplag på 516.000 eksemplarer. Bøkene har toppet bestselgerlistene tre år på rad. Bind en ble den mestselgende norske skjønnlitterære romanen i Norge i 2012. Michelet ble nominert til Bokhandlerprisen for bind 2 og bind 3.

Med verket En sjøens helt er Michelet i ferd med å gi krigsseilerne et minnesmerke som vil leve i generasjoner framover. Michelet har sterkt bidratt til at krigsseilerne har fått fokus på sin innsats under 2. verdenskrig. Etter utgivelsen og mottagelsen av En sjøens helt-romanene har krigsseilerne for første gang fått en unnskyldning fra staten via tidligere Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Da VG i 2014 kåret de viktigste nordmennene siden 1814 i forbindelse med Grunnlovsjubileet, stemte leserne fram den ukjente krigsseileren som nr. 1 på lista. Dette hadde nok ikke skjedd uten Michelets bøker.

Jon Michelet ble tildelt Østfoldprisen 2013, prisen er Østfold fylkeskommunens hederspris.

I 2015 ble Jon Michelet tildelt Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris for romanverket En sjøens helt, om de norske krigsseilerne.

Bind 4 i serien En sjøens: Blodige strender utkom 10. oktober.

Vi blogges

read_e0

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like