Saturday, October 17, 2015

Kaldere i Europa og Norge ?

Et område med unormalt kaldt vann i Nord-Atlanteren, som ligger nær Grønland, har potensial til å svekke Golfstrømmen nok til å påvirke værforholdene i årene som kommer.

Ifølge data utarbeidet av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), var  overflatevanntemperaturen over store deler av Atlanteren  varmere enn gjennomsnittetet i peridoen  januar til august 2015. Vann tilstrømmingen fra den nordvestlige Karibien til den sentrale delen av havet var ikke bare svært varm, men var rekord varm.

Men et veldig kaldt vannområde har  har utviklet seg nær Grønland, avslører data fra NOAA .

Bakgrunnen for den kalde lommen og mindre salt vann er antatt å være  den stadig hurtigere smeltende is på Grønland, og tilstrømming av kaldt vann inn i den nærliggende Nord-Atlanteren.

Dette kan føre til at Golfstrømmen svekkes. En svekket Golfstrømmen kan ha stor innvirkning på vær og klima.

Golfstrømmen er en sterk havstrøm som transporterer varmt vann nordover like utenfor østkysten av USA og sender strømmer av varmt vann langs kysten av Vest-Europa. Golfstrømmen er en del av Atlanterhavets sirkulasjonssystem.

Ifølge Ifølge AccuWeather Chief meteorolog Elliot Abrams, «Hvis Golfstrømmen og tilsvarende andre strømninger i Atlanterhavet svekkes, så kan det kan endre langsiktige temperaturmønstre rundt Atlanterhavsbassenget."

Noen forskere mener at tidligere temperatur anomalier har allerede begynt å endre og bremse Golfstrømmen og balansen av strømmene som sirkulerer gjennom Atlanterhavet i løpet av de siste 100 år eller så.

Temperaturen på overflaten av havvann kan påvirke temperaturen i nærliggende landområder.

I et kortsiktig eksempel,  folk langs kysten av New England vil merke den dempende effekt av den kalde Labradorstrømmen og en sjøbris ha på deres vær i et visst et antall dager i løpet av våren.

Jo kaldere vannet er langs kysten, jo kaldere vil de nærliggende lokalsamfunn bli under en havbris. Som Labrador,

"London, på 51,5 Nord breddegrad,  "Til tross for hvor langt nord det er, er klimaet i London ganske mildt på grunn av innflytelsen fra den varme Golfstrømmen ."

 

Ganske rutinemessige svingninger i temperaturer over det tropiske Stillehavet, kjent som El Niño Southern Oscillation har vært kjent for å påvirke værmønstre rundt en stor del av verden.

Temperaturendringer, knyttet til El Niño har vært kjent for å påvirke fiskebestandens distribusjon.Når fiskeforhold endrer seg, kan det gjøre en reell forskjell i regionale økonomier.

Langsiktige effektene av endring av Golfstrømmen og andre atlantiske strømninger er komplekse.

Forutsatt at teorien om at Atlanterhavsstrømmen nedbremsing er riktig, og det unormalt kalde vannet ut av Grønland forblir konsstant, kan det fortsette å delvis blokkere transporten av varmt vann og tilsvarende varm luft inn i Vest-Europa i årene som kommer.

Klimaet i regionen, inkludert i London, Amsterdam, Paris og Lisboa kan dermed kjøles ned med et par grader, i forhold til oppvarmingen forholdene rundt om i verden.

Ifølge AccuWeather langtrekkende Eksperter Brett Anderson og Bob Smerbeck, er det alltid en årsak og virkning i forholdet på grunn av havet og atmosfæren.

"Når det er en anomali med enten atmosfæren eller havtemperatur, kan du satse på at  det vil være en effekt på de andre i nærheten eller langt borte,"

Andre områder  enn Vest-Europa,  kan også bli kjøligere eller varmere på grunn av virkningene av svekkelsen i havstrømmene; dette inkluderer Island, sørøstlige Canada, østkysten av USA og de karibiske øyene.

 

Brrrrr, vi blogges

Image result for animated gif freezing

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like