Sunday, December 4, 2011

Torskefiske ved Newfoundland

Da jeg var foerstereisgutt paa 1970 tallet var jeg Telegrafist om bord i en baat registrert i Bergen, eid av Rederiet Toenseth paa Nesttun.  En av Toenseth broedrene har faktisk historie i fra Kvinnherad.  Han var en heltene i slaget i Uskedalen under krigen.

Baaten het M/S Sunray og gikk i fast fart mellom Canada og Karibien.

image

En av de artigste tingene som skjedde ombord var hver gang vi var paa tur nordover til Canada, allerede ved avseiling Karibien begynte skipperen aa lure inn en liten forsinkelse for ankomsten til Canada.  Dette hadde en god grunn. Surprised.  Vi gikk alltid over fiskebankene utenfor New Foundland.  Paa denne tiden var dette et av verdens stoerste fiskerier. 

Vi la oss til en 5-6 timer, alle mann paa dekk med fiskesnoere.  I loepet av disse timene kunne vi fort dra et tonn og vel saa det med torsk.  Brukte bare haandsnoere og fikk ofte en 2-3 stykker paa mellom 10 og 20 kilo samtidig,  Deretter var det sloeying paa poopen.  Trikkeren og stuerten sto som oftest for dette.  Deretter var det fisk i alle tenkelige varianter for de neste par ukene.  Var jo en billig maate aa spe paa kostholdet for mannskapet dette.

Torskefisket utenfor New Foundland fikk sin slutt i 1992. Sad Da var det rett og slett fisket tomt. Thumbs-down Og foerst 18 aar senere, i 2010 ble fisket startet opp igjen, men fremdeles er det ikke i naerheten av hva det var i gammal tid.  Der har vi absolutt vaert flinkere i Norge med Lofot fisket. Og da slutter vi av med en video fra torskefiske ved New Foundland

 

Vi blogges :-)

2 comments:

  1. Hei!
    Har sett at det er godt torskefiske utenfor Danmark i jan-febr.
    Er det noen som har info om hvor man skal henvende seg for å bli med på båt
    ut, og
    hva kostnadene er for dette?

    ReplyDelete
  2. Hei

    Har ikke sjekka opp Danmark, men det er jo flere fiskehavner i Danmark, saa tror ikke dette skulle vaere noe vanskelig aa finne ut av. Soek paa nettet etter fisketur eller lignende i Danmark ?

    ReplyDelete

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like