Monday, December 26, 2011

Ekstremvær i Jula


Her har man akkurat kommet seg unna Hurricane sesongen i Mexico gulfen, reiser hjem og den ene stormen etter den andre slår inn over gamlelandet.
Nå i Jula var det Cato og Dagmar som slo inn over kysten, heldigvis litt lenger nord enn jeg bor, men stakkars folk.  Var tydeligvis frisk der oppe i natt etter nyhetene å dømme.  Og nå er det svenskene som får unngjelde. Dette med navngiving av stormer er ganske nytt i Norge, men i andre deler av verden har de gjort dette lenge.  Se artikkelen fra Yr.no lenger nede.  Ellers er det også ganske vanlig at et navn ikke kan brukes om igjen hvis det har ført til enorme ødeleggelser.
 
TROPISK SYKLON OG TYFON
Orkanen Ike fra september 2008 Foto: NOAA/Ap
  • En tropisk syklon er et stormsystem som får energi fra varme frigitt av fuktig luft som stiger og kondenserer.
  • Overflatetemperaturer i havet på minst 26 grader er nødvendig for at tropiske orkaner skal oppstå.
  • Tropiske sykloner kan produsere ekstremt kraftig vind, tornadoer, svært kraftig regn og store bølger, kalt for stormflo, inn mot kysten. Det kraftige regnet og stormfloen kan skape enorme flommer.
  • Selv om effekten på menneskelige befolkede områder kan være katastrofale, har tropiske sykloner i noen tilfeller også avsluttet lange tørkeperioder, på grunn av den enorme mengden med fukt de transporterer med seg.
  • De kan transportere varme bort fra tropene, og spiller en viktig rolle i den globale atmosfæriske sirkulasjonen som skaper likevekt i troposfæren. (Kilde: wikipedia.no)
Når stormene i Atlanterhavet navngis, begynner man på ny navneliste hvert år. Det er satt opp seks navnelister som roteres hvert sjette år.
Opprinnelig ble det bare gitt kvinnelige navn til stormene, men i 1979 ble også mannlige navn innført.

Se navneliste over alle tropiske stormer fra 2008-2013 nederst i saken.

Bruker korte og karakteristiske navn

Erfaring viser at bruk av korte, karakteristiske gitt navn i skriftlig og muntlig form er letter å bruke, og mindre utsatt for feil enn de eldre og mer tungvinte identifikasjonsmetodene.
Ved å bruke navn på orkanene er det lettere å utveksle detaljert informasjon om stormene mellom de mange hundre værstasjonene i verden, kystbaser og skip til sjøs.
I 1953 begynte National Hurricane Center i USA å navngi stormer i Atlanterhavsregionen. Oppgaven er nå overtatt til en internasjonal komite ved World Meteorological Organization.

Navnelistene brukes om igjen

Det brukes seks lister med navn over de tropiske stormene som roteres hvert sjette år. Det blir si at listen for 2010 blir brukt på nytt igjen i 2016.
Unntaket fra dette er hvis en storm er så dødelig eller dyr at fremtidig bruk av navnet på stormen vil være upassende på grunn av følelsesmessige årsaker. Da strykes navnet fra listen erstattes av et nytt navn på et årlig møte med WMO-komiteen.

Flere navn endret

Siden listene ble opprettet har flere navn blitt endret. For eksempel på 2007-listen (som vil bli brukt på nytt i 2013), har Dorian erstattet Dean, Fernand erstattet Felix, og Nestor erstattet Noel.
Blir det dannet mer enn 21 tropiske stormer i en sesong, vil de ytterlige orkanene få navn fra det greske alfabetet (Alfa, Beta, Gamma, Delta osv.) Det er også regler for hvordan stormene får navn hvis de blir dannet utenfor sesongene:
For eksempel hvis en tropisk syklon blir dannet 28. desember, får den navnet fra forrige sesongs navneliste. Blir en storm til i februar, vil den få navnet fra den påfølgende sesongens navneliste.

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like