Thursday, December 15, 2011

Frossen fisk – noen tips :-)

Frossenfisk er det mange som lager. Det er synd, men sant.

image
.

Mye frossen fisk

Vi spiser omtrent 18 kilo sjømat i året per mann i Norge. I 2010 gikk forbruket av fryst laks opp med 10 prosent, ifølge Eksportutvalget for fisk.
La oss ta laks som eksempel. I 2010 kjøpte vi 1800 tonn fersk filet. Og hvor mye frossen filet? Jo, 3800 tonn. Over dobbelt så mye, altså.

 

Vil folk ha frossen fisk?

Men, hør: Dersom folk fikk velge mellom frossen og fersk fisk, hva velger de da?
Til alle som selger frossen fisk er min oppfordring klar: Prøv å selge fersk fisk. Mener man for alvor at folk skal ha rask og billig mat - da kan ikke frossen fisk være løsningen?
Bare for å ha sagt det, så er ulempen ved frossen fisk (og kjøtt) at vannet (som finnes i kjøtt og fisk) ekspanderer ved frysing. Det gjør av celleveggene skades og slipper ut væske når fisken og kjøttet tines. Men skaden kan minimaliseres ved noen enkle grep:

 

Slik får du mest ut av frossen fisk

Her er en liste over fem metoder å lage frossen fisk på:
1. Den beste måten å tine fisk på er å legge den i kjøleskap. Det tar omtrent 24 timer, så når du lager mat, legg morgendagens middag til tining. Husk å legge den på et fat, siden fisken slipper en god del væske.
2. I praksis er det mange som ikke klarer å planlegge morgendagens middag. Den nest beste metoden er å legge den i kaldt vann (innpakket). Det går forbløffende raskt, omtrent 20 minutter om det er et porsjonsstykke.
3. Har du ikke tålmodighet (eller tid) til å tine den, finnes det et tredje, brukbart alternativ. Pensle en ildfast form med smør eller olje. Legg frossen fisk i formen og stek i 30 minutter på omtrent 180 grader. Du risikerer at fisken blir tørr ytterst. Du kan senke temperaturen på ovnen, men da må du kanskje vente litt lenger. (Denne metoden er mye brukt i storhusholdning, hvor de flinkeste kokkene klarer å perfeksjonere tid og ovnsvarme til et rimelig resultat).
4. En siste utvei er å lage fiskesuppe. Kok opp en kraft av buljong, fløte og krydder (Enklest og raskest: en 8 desiliter vann, tre spiseskjeer fiskebuljong, 1/3 liter kremfløte og en spiseskje tørket timian). Fisken bør helst være i terninger, men du kan, til nød, ha store biter av fisk i buljongen.
5. Vi tar med en metode til. Frossen fisk kan også posjeres ved å varme opp vann (gjerne med litt sitronsaft/hvitvin og krydderier) til 50 grader. Ha i frossen fisk. Følg med på temperaturen. Varm den opp slik at den når 50 grader selv etter at den frosne fisken har kommet i vannet.

Så lenge holder frossen fisk

Dette er vanskelig å si hvor lenge fisk holder. Men, amerikanske helsemyndigheter (U.S. Food and Drug Administration, FDA) har utarbeidet en tabell vi kan bruke som veiledende. Den ser slik ut:

Fersk
Frossen

Mager fisk
1-2 dager
6 måneder

Fet fisk
1-2 dager
2-3 måneder

Behandlet (kokt) fisk
3-4 dager
4-6 måneder

Røkt fisk
14 dager
2 måneder

Hermetisk fisk: fem år uåpnet
3-4 dager (etter at den er åpnet)
2 måneder (om den er fryst etter at den åpnes)

Kilde: FDA
Denne tabellen er konservative anslag. Det som gjør det umulig å være helt sikker, er at du ikke kjenner kvaliteten på den fisken du kjøper. Når det er sagt, så skal du være svært uheldig om du ender med bedervet fisk dersom du bruker denne tabellen.

Fra Dagbladet.no

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like