Thursday, December 8, 2011

Fritidsfiske og Saltvannsfiskeloven

Foerst klipper vi litt fra Store Norske paa nett
fritidsfiske
fritidsfiske, fiske i sjø og ferskvann (se ferskvannsfiske) i fritiden som hobby eller som matauk, der fangsten er beregnet til eget forbruk. Omfanget av fritidsfisket i sjøen i Norge er stort. 32–40 % av befolkningen fisker i fritiden i sjøen en eller flere ganger i året. Samlet oppfisket kvantum anslås til rundt 25 000 tonn årlig.
I sjøen er hovedregelen i Norge at fisket er fritt for alle med stang og håndsnøre. Fiske med andre redskaper er forbeholdt personer bosatt i landet. For fritidsfiske gjelder egne redskapsbegrensninger. På privateide områder til sjøen har grunneier enerett til fiske med faststående redskaper (bunngarn, kilenot,krokgarn) etter laks, sjøørret, sjørøye og sjøgående regnbueørret. Ellers er annet fiske tillatt for enhver om ferdselen er fri.
I lov om saltvannsfiske m.v. av 1983 (§ 4) gis Fiskeridepartementet fullmakt til å regulere fisket. Reguleringene for fritidsfiske fastsetter at det ved fiske etter bl.a. torsk, hyse og sild nord for 62 ° n.br. bare kan brukes ett garn på inntil 30 m og én line med inntil 100 kroker per husstand. Det kan ikke fiskes større kvantum enn husstandens eget behov. Sør for 62 ° n.br. gjelder nevnte redskapsbegrensning for fiske på søn- og helligdager. Videre kan det lokalt være fastsatt en rekke reguleringer for fritidsfiske i sjøen. Det kan gjelde påbud om nedsenking av garn og teiner, fredningssoner ved elvemunninger osv.
Et forslag til endring av saltvannsfiskeloven (1996) går ut på at fritidsfiskere kun skal ha adgang til å fiske med håndsnøre og stang, garn med samlet lengde på inntil 210 m og liner med inntil 300 kroker samt inntil 10 teiner eller ruser.
Ellers er jo reglementet for fritids fiske helt idiotisk.  Etter reglene som jeg forstaar dem, (Gjengitt nedenfor), er det bare tillatt med en stang pr baat?  Er dette rigtig?
 

Nye regler for fritidsfiske

Nye regler for fritidsfiske ble sanksjonert av Kongen i Statsråd fredag 13. juni. Reglene som hører inn under saltvannsfiskeloven, tar til å gjelde fra samme dag.
De nye reglene for fritidsfiske omfatter bl.a. redskapsbegrensninger i fisket for personer som ikke er registrert i manntallet for fiskere og fangstmenn (fiskermanntallet). Disse kan etter de nye reglene som hovedregel drive fiske med følgende redskaper: Håndsnøre, fiskestang og én maskindrevet juksa eller dorg, garn med samlet lengde på inntil 210 meter, liner med inntil 300 angler og inntil 20 teiner eller ruser.
Hver enkelt fritidsfisker kan kombinere disse redskapstypene i den mengden som er oppgitt, men dersom det er to eller flere fritidsfiskere ombord på ett fartøy, gjelder redskaps-begrensningen pr. fartøy og ikke pr. person.
Det er forbudt for ikke manntallsførte fiskere å fiske med trål, snurrevad og not. Departementet kan gi dispensasjon for bruk av landnot.
Den generelle redskapsbegrensningen for fritidsfiske som nå er trådt i kraft, gjelder så fremt departementet ikke bestemmer noe annet i medhold av saltvannsfiskeloven. Det kan tenkes at det i bestemte fiskerier, i visse perioder eller i enkelte områder, er behov for å fastsette strengere regler enn det som fremgår av hovedregelen. Departementet presiserer videre at fritidsfiske omfattes av generelle bestemmelser bl.a. om utnytting og utkast av fisk, helgedagsfredning, regler om orden på fangstfeltet, maskevidde, minstemål, m.m.
Når det gjelder fiske etter rognkjeks i Nord-Norge og fiske etter nordsjøsild, mener Fiskeridepartementet at det ut fra bestandsmessige hensyn er behov for strengere reguleringer av fritidsfisket enn det som følger av hovedregelen. For disse artene er derfor reglene ikke endret for fritidsfiske. Departementet har imidlertid ikke funnet grunnlag for å videreføre bestemmelser om fritidsfiske i de årlige reguleringsforskriftene for torsk, hyse, sei, makrell og norsk vårgytende sild. Dette betyr at de nye generelle redskapsbegrensingnene i loven gjelder ved fiske etter disse artene.
Det vil som hovedregel være adgang til å omsette fangst fra fritidsfiske. Fiskeridepartementet har imidlertid nedlagt forbud mot omsetning av fisk fra fritidsfiske i de tidsrom og perioder hvor det er fastsatt fiskestopp for yrkesfiskere. I de periodene det er forbudt å drive fritidsfiske for omsetning, kan det likevel fiskes til egen husholdning, både for konsum og til agn.
Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like