Tuesday, December 11, 2012

I disse Nobel tider

Jeg skal nå ned til det Kaspiske hav, litt om Kaspihavet og Nobel

Det kaspiske hav (også Det kaspiske havet og Kaspihavet) er med sine 371 000 km² jordens største innsjø, og ligger mellom Asia og Europa. Det har en saltholdighet på ca. 1,2 % – omtrent én tredjedel av sjøvann. Overflaten ligger 28 meter under havnivå og siden det ikke er noe utløp reguleres utstrekningen av balansen mellom tilsig og fordampning. Viktigste kilde er elva Volga som bidrar med 80 %.

Den nordlige delen av innsjøen er svært grunn, og utgjør mindre enn èn prosent av den totale vannmengden med en gjennomsnittlig dybde på bare 5-6 meter. Mot midten av sjøen faller dybden dramatisk, hvor gjennomsnittsdybden ligger på 190 meter. Det sørlige Kaspihavet er det dypeste, med en dybde som er på over 1000 meter.

Den mest kjente fisken i Det kaspiske hav er stør. Rogn fra stør brukes til produksjon av russisk kaviar.

Det kaspiske hav har fått økt oppmerksomhet de siste årene på grunn av store oljeforekomster, hvor bl.a. Statoil er involvert.

 

Branobel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Branobel var et oljeselskap etablert og eid av medlemmer av Nobelfamilien. Selskapet hadde hovedkontor i Baku (da i det russiske imperiet). Det ble den største bedriften i det russiske imperiet og Europas største oljeselskap, som en tid produserte halvparten av all oljen i verden.

Branobel ble grunnlagt i 1876 av Ludvig Nobel og Robert Nobel, som var brødre til Alfred Nobel. Som følge av den russiske revolusjon måtte Nobelfamilien forlate Russland og selskapet ble nasjonalisert.

Bilder

  • Firmamerke for Branobe fra onkring 1880

  • Ludvig, Robert og Alfred Nobel avbildet sammen med Peter Bilderling på et aserbajdsjansk frimerke fra 1994

File:Naftaproduktionsbolaget Bröderna Nobel 4.jpg

The Nobels oil facilities in Baku. The image is part of two great albums by Director Karl Wilhelm Hagelin who worked long at the Nobel oil facilities in Baku

Lærte du noe nytt kanskje ?  Me bloggas Slag

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like