Tuesday, March 31, 2015

Vil verne unike fjorder – Fra Bergens Tidende

I Hordaland finnes 158 verneområder på land, men ikke ett eneste under vann. Nå foreslås det at tre fjorder får status som vernet.

Den som betyr mest for oss her på Husnes er selvsagt Hardangerjorden,

Det tredje området er Ytre Hardangerfjorden, som strekker seg fra Stord til Onarheim. Fjorden inneholder en spesiell morenerygg, som igjen gjør området spesielt rikt på mange marine arter. I fjorden lever mye sjøkreps, brisling og torsk.

Rådgiver Astrid Bakke Haavik sier at en erfaring fra andre steder med fredning av marine arealer, er at sjøbunnen blir enda mer fruktbar og omgjøres til beiteområder for fisk og annet liv i hele området.

- Store deler av det økologiske system i fjordene vil ha glede av disse fredningsområdene, sier Haavik.

Det trengs blant annet i Hardangerfjorden. For eksempel var den påviste hekkebestanden i fjor kun to par makrellterner og ingen raudnebbterner. Årsaken er mangel på småfisk som den utryddingstruede fuglen lever av.  

Fylkesmannen sender nå forslaget om fredning ut på høring. Siden skal verneforskrifter utformes. Disse skal ikke komme i konflikt med den private eiendomsrett eller fritidsfiske, men det blir forbud mot taretråling, opptak av skjellsand og dumping av masser.

- I ytre del av Hardangerfjorden finnes flere oppdrettsanlegg. Vil det være aktuelt å forby oppdrettsanlegg som både sprer lakselus og fiskesykdommer som PD (Pankreassykdom)?

 

- Verneforskriftene skal ikke påvirke dagens oppdrettsanlegg, men vi forutsetter at anleggene drives på en miljømessig forsvarlig måte. Det samme vil gjelde eventuelt nye oppdrettsanlegg. Næringsvirksomhet i disse områdene vil styres av det samme lovverket som før, men vi bør alle være opptatt av at det marine livet ikke blir skadelidende, sier Stein Byrkjeland, assisterende miljøvernsjef hos Fylkesmannen.

Klikker du på bildet under kommer du til den fulle artikkelen og kan se den unike filmen fra fjordene våre

image

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like