Monday, September 28, 2015

Ubemannede skip er framtiden

Flere anerkjente forskningsmiljøer, i Norge og utlandet, har i tre år forsket på selvgående fraktskip på oppdrag fra EU. De spår en ubemannet revolusjon til sjøs.

MUNIN

Ved hjelp av internett og teknologi skal skip kunne oppdage hindringer og ferdes av seg selv, konkluderer EUs MUNIN-prosjekt.

FOTO: MUNIN (MARINE UNMANNED NAVIGATION THROUGH INTELLIGENCE IN NETWORK)

– Vi tror at dette er teknologi som kommer og i Norge vil den særlig kunne benyttes i kysttransporten og visse typer offshore supply, sier Ørnulf Jan Rødseth i Marintek.

 

I tre år har han jobbet med EU-prosjektet MUNIN (Marine Unmanned Navigation through Intelligence in Network) for å finne ut om det er mulig å realisere ubemannede skip.

EU har brukt 32 millioner kroner på prosjektet, og totalt åtte forskningsmiljøer og teknologibedrifter er med. Deriblant Marintek i Trondheim.

Den menneskelige faktor er jo den stoerste aarsaken til ulykker, men allikevel.  Hvem skal fikse tingene hvis det skjer noe ombord ?  Hvis det er daarlig vaer og noe svikter, hvordan skal de da faa folk ombord til aa ordne hva som er gaatt galt.

Kan du se for deg ferger, hurtigbaater osv som ubemannede, de droemmer sikkert om det samme der.  Jeg er ikke sikker paa jeg liker denne utviklingen.

Men i seismikk tror jeg vi er trygge at dette ikke kommer til aa skje med det foerste i alle fall, uansett, det er spennende aa foelge fremtiden.

 

Vi blogges

animated-ship-image-0003

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like