Wednesday, September 23, 2015

Luftslottet som sprengtes – Stieg Larsson

For en serie, spenning i alle 3 boekene.  Og naa er oppfoelgeren ute ogsaa, selv om den er skrevet av en annen forfatter, og den har faatt gode kritikker ogsaa, selv om det er meget kontroversielt at en annen har skrevet oppfoelgeren mot oensket til hans samboer.

"Luftslottet som sprengtes" av Stieg Larsson

Ved et akuttmottak på et sykehus i Göteborg trenger Lisbeth Salander og Alexandr Zalatsjenko øyeblikkelig hjelp. Dobbeltdrapmistenkte Salander har kritiske skuddskader i hodet, og må straks opereres. Den tidligere yrkesmorderen og Salanders far, Zalatsjenko er alvorlig skadet etter flere øksehugg påført av datteren. Samtidig begynner Mikael Blomkvist å nøste opp i Salanders fortid. Han ønsker å renvaske henne en gang for alle, og skriver på en reportasje som vil ryste hele Sverige. Dette er den tredje romanen om Blomqvist og Salander.

Min mening: Spenning fra start til slutt, under ett gir jeg denne boken en 5 paa terningen, men serien som saadan fortjener ikke noe annet enn en klar 6.  Maa leses i rekkefoelge.

Terningkast

Image result for terning 5

Stieg Larsson (født 15. august 1954 i Skelleftehamn i Västerbottens län, Sverige, død 9. november 2004 i Stockholm), døpenavn Karl Stig-Erland Larsson, var en svensk forfatter, journalist og redaktør.

 

Larsson arbeidet i 20 år som nyhetsgrafiker og journalist i Tidningarnas Telegrambyrå. I sitt virke som journalist og sakprosaforfatter var han særlig kjent for sitt engasjement mothøyreekstremisme og rasisme. Han var en av initiativtagerne til stiftelsen eXpo med formål å «studere og kartlegge antidemokratiske, høyreekstreme og rasistiske tendenser i samfunnet». De siste årene av sitt liv arbeidet han som sjefredaktør for stiftelsens tidsskriftExpo. Larsson var én av Sveriges og Europas fremste eksperter på høyreekstremisme ognynazisme.

Før han begynte å skrive kriminalromaner, manifesterte Larssons interesse for sjangerlitteratur seg først og fremst gjennom at han tidlig i livet utga science fiction-fanziner. Han satt lenge i styret for og ble tilsist (1980) formann i Skandinavisk förening för science fiction.

2000-tallet forfattet Larsson kriminalromaner under samlenavnet Millennium-serien, med en handling vevd rundt det umake paret Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Ingen av bøkene var utgitt før Larssons død, men da den første (Män som hatar kvinnor, 2005) kom et år etter dødsfallet ble den en øyeblikkelig bestselger. Romanen ble belønnet med Skandinaviska Kriminalsällskapets prisGlassnøkkelen. En fjerde bok i serien var påbegynt da Larsson døde brått av hjerteinfarkt, men familien har blitt enige om at den ikke vil bli publisert.

Kampen om millionene[rediger | rediger kilde]

28. mai 2008 sendte SVT1 dokumentaren «Uppdrag granskning: Milleniummiljonerna». Det handlet om Larsson og konflikten i familien etter hans bortgang. Grunnet drapstrusler fra svenske nynazister og behovet for å holde seg skjult, giftet Stieg Larsson og arkitekten Eva Gabrielsson seg aldri. Ettersom de ikke var gift, var ikke Gabrielsson arveberettiget. Hun fikk kun halvparten av leiligheten som paret hadde bodd i.

Faren og broren fikk rettighetene til Larssons litteratur. Innen sin død rakk Larsson nesten å bli ferdig med en fjerde bok i Millennium-serien. Etter å ha kranglet lenge om rettighetene, har familien og Gabrielsson blitt enige om ikke å utgi boken. 17. desember 2013 ble det kjent at svenske David Lagercrantz skal skrive den fjerde boken i Millenium-serien.

 

image

Vi blogges

read_e0

    No comments:

    Post a Comment

    Lectinect

    Krimklubben

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    You like