Friday, May 15, 2015

Stripet pelamide

Du husker jeg nevnte nye arter, her er litt mer om stripet Pelamide eller BONITO som den populaert kalles.  Kan vaere en spreking aa faa paa kroken dette

 

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gå til: navigasjon, søk

Stripet pelamide

Stripet pelamide

Vitenskapelig(e)
navn
:
Sarda sarda
(Bloch, 1793)

Norsk(e) navn:
stripet pelamide

Hører til:
Sarda,
makrellfamilien,
piggfinnefisker

IUCNs rødliste:

Status iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat:
epipelagisk i kystfarvann

Utbredelse:
Atlanterhavet,Middelhavet,Svartehavet

Stripet pelamide er en fisk i makrellfamilien. Den er en sjelden gjest i norske farvann.

Den kjennetegnes på den lange, trekantede fremre ryggfinnen, som er nesten sammenvokst med den bakre ryggfinnen. På ryggen har den 5–10 diffuse skrå striper. Buk- og brystfinnene er korte. Hodet og forkroppen har hudplater, mens resten av kroppen er dekket av svært små skjell. Maksimal lengde er 90 cm og maksimal vekt 5,4 kg, men vanlig størrelse er 50 cm lang og en vekt på omtrent 2 kg.

Arten er en stimfisk som lever pelagisk i de øvre vannlagene i kystfarvann. Den jakter på mange fiskeslag og tar ogsåblekksprut og reker.

Stripet pelamide er utbredt på begge sider av Atlanterhavet. I vest finnes den fra Nova Scotia i Canada sørover til nordligeArgentina. Den finnes i nordlige deler av Mexicogolfen, men mangler i det meste av Det karibiske hav. I øst er den utbredt fra Norge og Sverige sørover til Sør-Afrika. Den finnes også i Middelhavet og Svartehavet. En sjelden gang går den inn iØstersjøen, og arten har vist seg i finske farvann.

Høsten 2010 var stripet pelamide vanlig ved varmtvannsutslippet fra Ringhals kjernekraftverk sør for Göteborg.

Arten blir fisket i det meste av utbredelsesområdet, og dette fisket har størst betydning i Middelhavet og Svartehavet. Årsfangsten svinger mellom 21 000 og 84 000 tonn, og viser ingen økende eller minkende trend.

 

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like