Sunday, January 11, 2015

Makrell og Sild = null annen fisk ?

Forsvinner annen fisk når sild og makrell kommer?

Som mange andre vestlendinger har jeg anledning å fiske i sjøen. Noen ganger er er det veldig dårlig med fangst. Erfaringen min, og andres utsagn, heller i den retningen at når makrellen eller silden kommer forsvinner annen fisk. Er dette tilfelle eller bare en påstand ved manglende fiskelykke?

Image result for makrellImage result for sild

Svar: Fiskelarver og yngel prøver å gjemme seg og nærmest forsvinne når stimer med velvoksne sild og makrell kommer svømmende om våren og sommeren under den aktive beiteperioden. Det er fordi makrell og sild har mindre larver og yngel av fisk på menyen. Annerledes er det for større fisk som sei, lyr og torsk som gjerne blir tiltrukket av både sild og makrell som de kan ha til lunsj og middag.
Ofte er det slik at når sild og makrell, som befinner seg sentralt i næringskjeden, opptrer i større mengder i fjorder og nær kysten, er mindre fisk livredde mens større fisk blir tiltrukket til områdene. Da kan det bli mer fisk på vestlendingene i form av torsk, sei og lyr i tillegg til sild og makrell, da. Utfordringen nå er at det finnes veldig mye makrell både i fjordene, langs kysten og ute i de store havområdene, slik at spesielt makrellen muligens kan utkonkurrere annen fisk i jakten på mat. Makrellen har også vist seg å være en effektiv beiter på sildeyngel og seiyngel, slik at dette muligens kan føre til mindre sild og sei gjennom redusert rekruttering. Dette er teorier vi jobber med på Havforskningsinstituttet for å kunne gi best mulig vitenskapelige råd i forhold til forvaltning og bevaring av våre verdifulle fiskearter.

Det kan nok være manglende fiskelykke som spiller inn i forhold til perioder med veldig dårlig med fangst. Men, makrellen og silden kan i høyeste grad også føre til god fiskelykke, både ved at spesielt makrellen biter heftig, men også at det da er større sjanser for fiskelykke av stor fisk som torsk, sei, lyr og også nå makrellstørje dersom utstyret er i orden.


Leif Nøttestad, forsker

Vi blogges

animated-fishing-image-0004

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like