Monday, January 5, 2015

Dette hadde vaert noe

Fått en sånn på kroken, da skulle jeg ikke klaga nei LOL :-)

Sverdfisk

Finnes hovedsaklig i varmere strøk, typisk for Afrika-kysten. Kan bli fem meter lang og veie inntil 450 kg. Sverdet vil utgjøre ca. tredelen av lengden.

Regnes til arten piggfinnefisk. Jakter annen fisk med stor fart, kan oppnå ekstreme 60 km/t, men enda mer imponerende er den lynraske akselerasjonen - på bare få meter.

Den jakter særlig makrell i stim, men også sild og kolmule.

<p>FEKTER MED SVERDET: Joda, sverdfisken bruker nok sverdet sitt til å fekte med, til å jakte og jage.<br/></p>

Antallet registreringer øker sterkt: I de 34 årene fra 1967 til 2000 ble det påvist 11 sikre observasjoner av sverdfisk i Norge. Den nordligste ble funnet på 71. grader nord – altså på høyde med Nordkapp - i 1998.

Hele 12 av funnene er gjort nord for Polarsirkelen. Etter årtusenskiftet har antallet funn økt sterkt - det er påvist hele 17 i norske farvann. Det hittil største sverdfisk-året er 2006, hvor det ble fanget eller påvist fire eksemplarer av arten.  Sverdfisken som ble funnet død i Lærdalselva i august, var ingen ensom svømmer. Hittil er det registrert hele 28 funn av arten – og flere så langt nord som Tromsø.

Nøttestad tror at mange sverdfisker som kommer til norskekysten, kommer tilbake år etter år, og kan ta stadig flere artsfrender med seg:

- At fisk husker, vet vi allerede fra blant annet laks. Og når sverdfisk først har lært seg at der oppe i nord er det et stort matfat med makrell og sild, da vil den gjerne tilbake dit når temperaturen tillater det. Og vi antar også at dette har en slags smitteeffekt på andre sverdfisk, så de blir flere etterhvert, mener Nøttestad.

 

Les den fulle artikkelen her - http://www.vg.no/nyheter/innenriks/jakt-og-fiske/sverdfisken-har-kommet-til-norge-for-aa-bli/a/23297807/

 

Vi blogges

man fishing on boat animations

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like