Friday, January 9, 2015

Lysing

Har vaert saa mye prat om lysing de siste dagene at jeg faar fylle ut litt

 

Lysing

i akvarium
i akvarium

Vitenskapelig(e)
navn
:
Merluccius merluccius
Carl von Linné, 1758

Norsk(e) navn:
lysing

berlaks, berglaks, bjørklyr, hegg, kolkjeft / kålkjeft, svartkjeft, sølvlyr, gullfisk (?)

Hører til:
lysingfamilien,
torskefisker,
strålefinnede fisker

Habitat:
hav

Utbredelse:
Nord-Atlanteren og Middelhavet

Lysing (Merluccius merluccius) er en fisk i lysingfamilien. Kalles også "svartkjeft" eller "kolkjeft".

 

Beskrivelse

Lysingen blir normalt 80 cm lang og 3 kg, men kan bli opptil 140 cm og 18 kg. Den er grå, gråblå eller gråsvart i fargen på ryggen, mens sidene og buken er sølvgrå. Har en nesten rett, lys sidelinje. Munnhulen og innsiden av gjellelokkene er helt svart. Lysingen har toryggfinner, en kort og en lang, og en lang gattfinne. Hodet er smalt med en underbitt kjeve. Lysingen har skjeggtråd, men eldre individer mangler denne.

Adferd

Lysingen lever som oftest pelagisk i stim, men kan også leve langs bunnen. Finnes fra overflaten og ned mot 1000 m. Mest vanlig fra 150 til 500 m. Den spiser mest annen pelagisk fisk som sild, brisling og makrell, men tar også blekksprut og krepsdyr.

Hannfisken er kjønnsmoden fra 3-4 års alderen, mens hunnfisken er kjønnsmoden først rundt 10 år. Gyter på våren og sommeren.

Utbredelse

Lysingen er vanlig øst i Atlanterhavet fra Nord-Afrika og nordover til Island, vest i Atlanterhavet fra Labrador til Nord-Carolina. Den finnes også i Middelhavet. Utbredt langs Norskekysten nordover til Lofoten.

Økonomisk betydning

Den er en god matfisk, med fast, hvitt kjøtt. Fiske etter den er relativt begrenset i Norge, men arten er kommersielt svært viktig lenger sør i Europa, der den også er svært ettertraktet.

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like