Thursday, June 13, 2013

Nordoest passasjen

Det er mange som har droemt om aa gaa gjennom her med dagens skip, foerste mann gjennom Nordvest passasjen var jo en nordmann med et kjent navn.  Jeg har vaert et godt stykke paa vei gjennom Nordvest passasjen, men det var for mye is da jeg var i Beufort Sea til at vi kunne gaa ut paa oest siden etter aa ha kommet opp via Alaska.

Nordostpassasjen, den isfylte, ca. 3000 nautiske mil (ca. 5600 km) lange sjøveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet langs nordkysten av Europa og Asia. Norske ishavsskuter drev omkring 1870 selfangst i den vestlige delen av passasjen og oppdaget at isforholdene tillot skipstrafikk på ettersommeren. A. E. Nordenskiöld nyttiggjorde seg denne erfaring da han som den første seilte gjennom passasjen med Vega 1878–79. Vega forlot Norge 25. juli 1878 ledsaget av tre andre skip. Av disse passerte Lena og Vega den 20. august Kapp Tsjeljuskin. Vega fortsatte alene fra Lenadeltaet, men ble stoppet av isen ved Pitlekaj ca. 110 nautiske mil fra Beringstredet, og måtte overvintre. Først 20. juli 1879 nådde skipet Beringstredet.

Annen gjennomseiling ble foretatt av B. A. Vilkitskij med isbryterne Vajgatsj og Tajmyr fra øst mot vest. Tredje gjennomseiling ble gjennomført av R. Amundsen med Maud 1918–20

Saa kanskje faar jeg snart muligheten til aa gaa gjennom Oest passasjen ogsaa?  Time will show :-)

Det var en baat fra konkurrenten vaar som gikk igjennom Nordoest passasjen enten i fjor eller aaret foer..  

No er jo isen i ferd med aa forsvinne mer og mer for hvert aar, og hvem vet, kanskje blir det om noen aar helt vanlig aa gaa gjennom her, det er snakk om enorme besparelser baade i tid, penger og drivstoff.  Et skip kan fort spare 14 dager.

Om dette er et resultat av global oppvarming eller naturlige svinginger er ikke godt aa si, jeg heller mest til det foerste.

image

Du kan lese mer i artikkelene i lenkene under

http://e24.no/naeringsliv/skip-sparer-13-dager-til-japan/20377812

Men det er delte meninger om dette boer gjoeres, omfattende sikkerhets regler og beredskap maa paa plass

Her boer ikke Skipstrafikk tillates

Me blogges

Animated tug boat cruising in the ocean

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like