Sunday, March 18, 2012

St.Petersfisk og bryllup

Travel slutt på uken, vi skulle i Bryllup til en av kona’s venniner på Lørdag så det ble ikke tid til mer fiske i Mars.  Men fikk meg i alle fall 2 fisketurer og fangst også så jeg var bra fornøyd.  Bryllupet var store greier for vetlejenta vår som koste seg med å få på finkjole og fikk danse litt med alle sammen.

Hun koste seg glugg i hel.

Ellers var den store lokale nyheten St:Petersfiskene som ble tatt i Høylands sundet midt i uka.  Dette er jo en tropisk fisk som liker seg på sydligere breddegradder og at den påtreffes her oppe så passe tidlig på året er jo en indikasjon på den globale oppvarmingen.

St. Petersfisk blir opptil 90 cm lang og 8 kg. Kroppen er meget høy og sammentrykt fra sidene. Den er ofte mørkbrun eller grønnlig på farge og har en karakteristisk mørk flekk på hver side av kroppen.

 

Utbredelse og habitat

St. Petersfisk finnes vanligvis langs kysten på dybder mellom 5-360 meter. Den lever alene, men opptrer i stimer under gytingen. I nyere tid har arten blitt stadig mer vanlig å se i norske farvann nord til Trøndelag.

Kroppen er flattrykt fra sidene og ryggfinnen er meget høyreist med pigger (noe som ikke vises så godt på bildet over). Pigger ser vi også under buken og i forbindelse med gattfinnen. Hodet er kraftig med en stor kjeve som raskt kan åpnes slik at byttedyr blir sugd inn i et fremskutt gap. Fargen går i nyanser av brunt, olivengrønt, gult og grått.

St. Petersfisk har et karakteristisk «øye» midt på siden. Denne øyelignende flekken virker antakelig avskrekkende og forvirrende på mulige predatorer. Mer tvilsomme kilder hevder at flekken er St. Peter sitt fingeravtrykk; og dette er da opphavet til fiskens navn.

Den er ingen rask svømmer, men den smale og høye kroppen gjør den vanskelig å få øye på med mindre man ser den fra siden.

St. Petersfisk blir sjelden mer enn 70 cm. lang, og det er hunnene som blir størst. De største og eldste eksemplarene kan bli opp mot 8 kg. og oppnå en alder på 12 år. Arten tilhører sin egen «St. Petersfiskfamilie» og finnes i ulike vannlag; fra 5 meter og ned til over 350 meters dyp. Den er en god matfisk, og har en kommersiell verdi lengre sør i Europa.

 

OK, kanskje en liten fisketur i dag, vi får se, vi blooges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like