Friday, February 27, 2015

Stillehavs oestersen – sank og spis for harde livet

i 2012 hadde jeg et innlegg om dette, no viser det seg at i loepet av de siste par aarene med milde vintere har denne spredd seg med eksplosjons fart og finnes naa langs Vestlandskysten opp til vel ovenfor Bergen, og i tildels store forekomster.

 

http://kystogfisk.blogspot.com/2012/06/spis-unsket-sters.html

 

Innmarsj av stillehavsøsters på Vestlandet : norske forskere ber publikum om å registrere, rapportere om og ikke minst fortære inntrengeren for harde livet

Vi oppfordrer publikum til å rapportere funn av stillehavsøsters med gps-koordinater og fotografi på nettstedet www.artsobservasjoner.no, sier Norling.

 

Trussel mot sjøfugl

Av de 117 fremmede artene som Fylkesmannen i Oslo og Akershus har vurdert, er 36 arter prioritert for bekjempelse. Stillehavsøsters er en av disse artene.

- Stillehavsøsters kan danne tette kolonier og konkurrerer med blåskjell og flatøsters, forteller Norling.

Dette kan skape problemer for sjøfugl som spiser blåskjell, som for eksempel ærfugl.

Forskerne mener stillehavsøsters er også en trussel for friluftslivet når de skarpe skjellene deres fester seg på svaberg, badeplasser og badestiger, mener forskerne.

 

Hvordan skille den fra flatøsters?

Stillehavsøsters skiller seg fra europeisk flatøsters på form og skallstruktur (se bilde).

Stillehavsøsters (Crassostrea gigas) til venstre og flatøsters (Ostrea edulis) til høyre. (Foto: NIVA)

Stillehavsøstersen har et langstrakt bølget skall med skarpe kanter, mens flatøstersen har et rund og flatt, grå-grønt skall.

Fargen på stillehavsøstersens skall er vanligvis hvitaktig med lilla, langsgående striper. Skallet kan også ha gule og svarte tegninger.

 

Kveler blåskjellene

Arten fester seg til hardt underlag, og gjerne til andre artsfrender. På denne måten danner den revliknende strukturer.

Stillehavsøstersen foretrekker beskyttede steder med god vanngjennomstrømming og etablerer seg vanligvis på blåskjellbanker i sund og bukter. Der fester den seg på blåskjellene, og konkurrerer om både plass og føde.

Når den vokser på blåskjell vil den etter hvert omslutte hele skjellet og til slutt kvele det fordi de vokser mye fortere enn voksne blåskjell.

 

http://www.niva.no/en/til-kamp-mot-stillehavsoestersen

 

Vi blogges

Oyster animal graphics

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like