Thursday, October 17, 2013

Fortellernes marked–Gert Nygårdshaug

 

Faktisk første boka jeg har lest av Gert, dette var en meget underfundig historie som gikk i kjente baner.

"Fortellernes marked - historien om Gotvin Solengs oppdagelser" av Gert Nygårdshaug

Bibliotekar Gerbert Rodin i fjellbygda Vanndal befinner seg i den egyptiske ørken sammen med en mystisk kvinne. Gjennom to år har han og bygdas veterinær mottatt åtte brev fra den frafalne presten Gotvin Soleng. Det viser seg at disse brevene inneholder en oppdagelse som skal komme til å forandre verdenshistorien for alltid. Boken er en frittstående oppfølger av Prost Gotvins geometri.

Min mening:  Underholdende, men litt tunglest.  Men det var mye gode ord og uttrykk, hakke mine testikler.  Jeg likte den og vil lese flere.  Men det var et kjent tankespinn kjent fra flere andre forfattere, derfor nøyer jeg med en 4 på terningen.

 

Terningkast

Gert Nygårdshaug – fra Wikipedia

Portal: Litteratur

Gert Nygårdshaug

Foto: Bjørn Erik Pedersen

Gert Hermod Nygårdshaug (født 22. mars 1946Tynset) er en norsk forfatter. Forfatterskapet spenner fra barnebøker til krim. Fremheves må hans kritikerroste samling av folkeeventyr fra Nord-Østerdal. Nygårdshaug er kjent for sinekriminalromaner om Fredric Drum og øko-trilogien som starter med den prisbelønte romanen Mengele Zoo. Nygårdshaug har også markert seg som sterkt kritisk til religion og har tatt til orde for å bekjempe verdensreligionene[1]. Han er også sterkt USA-kritisk. Nygårdshaug er bosatt i Lier ved Drammen.

 

Bakgrunn og arbeid

Nygårdshaug tok artium ved Tynset Gymnas i 1965 og flyttet deretter til Oslo hvor han begynte å studere ved Universitetet i Oslo. Der tok han en rekke eksamener, mellomfag idehistorie, mellomfag historie, mellomfag filosofi før han avbrøt studiene til magistergraden i sosiologi i 1972.

Nygårdshaug var særdeles politisk aktiv på venstresiden, og arbeidet fra 1972 til 1978 som klubbleder i Uranienborg Fritidsklubb, Uteseksjonen i Oslo og som ungdomssekretær i Målselv. I 1978 begynte han som snekker, og arbeidet med dette frem til 1984 da han ble heltidsforfatter. Han arbeidet også en periode som sjømann (1967), skogsarbeider (1968) og lærer i filosofi ved NansenskolenLillehammer (1969–70).

Hans politiske engasjement har fortsatt opp gjennom årene, og han er kjent for sine kritiske kronikker i Dagbladet om blant annet USAs politikk i verdenssamfunnet. Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2007 og 2011 stod han på 3. plass på valglista til Rødt i Lier kommune[2].

Nygårdshaugs misnøye med USA er godt kjent. Etter angrepet på USA 11. september 2001, som han har markert med en plakett i egen hage, sto dette i avisen Klassekampen: «Forfatter Gert Nygårdshaug var ikke sen om å fortelle offentligheten at han ikke ville være med på ett minutts stillhet for USA etter terrorangrepene på landet. Nå gir han også sin fulle støtte til overlege Mads Gilbert og kirurg Hans Husum ved Regionsykehuset i Tromsø, som forsvarer terroristenes moralske rett til å angripe USA.»[3]

Han bodde mer eller mindre fast i Oslo fra 1965 til 1992, da han flyttet til Lier.

Nygårdshaugs forfatterskap er preget av mye reising og grundig research. På slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990, oppholdt han seg i lengre perioder i Mexico, Venezuela og Brasil, der han blant annet bodde sammen med indianerne i regnskogen i Amazonas. Studiet av urkulturer, arkeologi og historie er noen av hans interesser, ved siden av sportsfiske, matlaging og vin.

Nygårdshaug er kjent for sin krimserie på ti bind om gourmeten og vinkjenneren Fredric Drum.

Hans bok Mengele Zoo fra 1989 ble i 2007 kåret til «folkets favoritt»[4] i forbindelse med litteraturfestivalen på Lillehammer. Det er planer om å lage film av boken.

image

Me bloggas

man reading a book turning pages and looking back and forth

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like