Monday, December 23, 2013

Makrellstoerja tilbake i Norske farvann ?

Denne hoesten har det vaert flere observasjoner av Makrellstoerje i norske farvann, spesielt paa vestlandet.  Blant annet i Foerresfjorden i Rogaland har det vaert gjort observasjoner.  Tidligere paa 1900 tallet var det faktisk et ganske betydelig fiske etter denne flotte fisken.  Fiskeridirektoratet har faktisk gjort loeyve til proevefiske for en baat neste aar med kvote paa 30 tonn. Jeg har skrevet om tunfiske foer paa min blogg.

http://kystogfisk.blogspot.com/2013/01/eksotisk-fiske-i-kattegat.html

Les mer paa kystbloggen om aarets observasjoner

http://www.webinntekt.com/blogg/?p=1244

image

Legger ved et bilde fra slutten av 1960-tallet som viser størje som går i åte. Her jakter den horngjel, og størjer på snaue 300 kg. jakter vilt i overflaten

makrellstorje-hopper.jpg

Forhåpentligvis er dette også et tegn på at bestanden av makrellstørje er på bedringens vei. I likhet med makrellen, antar man at en stor bestand gir et stort utbredelsesområde - og lengre vandringsruter. Dette er imidlertid ikke en absolutt sannhet ettersom det også kan være helt tilfeldig at noen hundre størjer har vandret opp til oss i år. I 2010 fikk vi bl.a. besøk av noen tusen eksemplarer av stripet pelamide (bonito), men det er mest sannsynlig at dette var en tilfeldig hendelse (tempeatur, strøm, åteforhod) - uten sammenheng med hvor stor bonito-bestanden er. Uansett spennende når kysten får besøk av spenstige og eksotiske arter.

Saa kanskje man trenger sterkere enn 0.45mm til neste aar ?

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like