Jeg har vaert i denne businessen i mange aar, 34 aar for aa vaere eksakt. Starta i 1979 med Geco Alpha. Tidlig paa 80 tallet hadde vi en del jobber i Kina, like utenfor Hainan Island. Den tiden var Hainan Island militaert og meget strengt bevokta. Reiseruta gikk til Hong Kong, deretter var det haugevis av timer i buss ned til byen like nordenfor Hainan. Overnatting paa et ruskete hotell, med jordgulv og feltsenger. Deretter ferge over til Hainan Island og helikopter derfra. Men jeg maa innroemme jeg ikke var mye lysten paa aa fly naar vi kom paa flyplassen. Der sto 2 gamle russiske militaer helikoptere, og paa hver av dem krabba det rundt en 20-30 kinesere med skiftenoekler. Vi var ikke hoeye i hatten nei. Heldigvis hoerte vi plutselig flapp-flapp-flapp og inn kom 2 amerikanske Bell 212 som var de vi skulle bruke.
Paa baade turen ned til Hainan og bussen tilbake til Hong Kong ble oel fortaert i strie stroemmer saa vi sov i en halv veis rus meste parten av tida. Et og annet stopp for aa late vannet langs veien maatte til. Naar vi stoppa langs landeveien og 25 mann sto og lot vannet, brukte det aa dukke opp ein heil haug med kinesere fraa aakeren som titta paa hva disse utenlandske jaevlene gjorde. Det er nemlig slik kineserne betegner utlendinger, foreign devils.
Helikopterne ligna litt paa det over, ikke sikker paa hvilken type det var.
Skipet til venstre er gode gamle Geco Alpha, baaten til hoeyre er en kinesisk chasebaat, den ble ogsaa brukt til aa transportere mannskap inn og ut av Hainan Island hvis ikke de kinesiske pilotene ville fly. Og det skjedde ofte, unnskyldningene var mange, fra regnvaer i Peking (flere tusen kilometer borte) til Typhoon varsel om flere uker.
Jeg var ombord i en av disse og monterte radioutstyr saa de kunne kommunisere med Alpha. Der hadde de alt, ikke kjoeleskap. Men levende proviant med baade hoens, levende griser og til og med en geit. Grisungene sov i senga sammed med kona til skipperen.
Jeg fant disse bildene paa siden til en av klientene vaare her om dagen, full link under
http://www.royator.org/ator/china1.html
Mer nostalgi kommer nok :-)
No comments:
Post a Comment