Wednesday, November 23, 2011

Golfstroemmen

Ja no begynner vi snart aa naerme oss Golfstroemmen. Det er faktisk den som gjoer det levelig aa bo saa langt oppe mot nord som vi gjoer.     Vi sakser litt fra Wikipedia.no

Golfstrømmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 Golfstroemmen
fig2-1
Vanntemperaturer i Golfstrømmen, samt skisse over hovedstroemmen, og detaljer rundt Norge.


Golfstrømmen er en varm havstrøm som fører vann fra Det karibiske hav mot nordøst tvers over Atlanterhavet. Strømmen når Europa ved Irland og sender en arm syd for England opp gjennom Den engelske kanal og videre inn i Nordsjøen. Hovedstrømmen passerer mellom Skottland og Island og følger deretter Norges kyst nordover. Etter Nordkapp bøyer en gren av strømmen mot øst og slutter med å ramme Murmansk ved Nordishavet.

Golfstrømmen tilfører det nordvestlige Europa betydelige varmemengder og er med på å sikre regionens milde klima. I de senere år har man oppdaget at strømmen ikke kun drives av vestavindene, men også oppstår fordi en kald, saltmettet strøm fører betydelige mengder ishavsvann ned i Sydatlanteren. Det skaper plass for at det varme overflatevannet kan strømme mot nord.

Stopper Golfstrømmen opp, reduseres den gjennomsnittlige årstemperaturen med seks grader i Norge.[trenger referanse] Om vinteren er temperaturen hos oss 20 til 30 grader høyere enn på tilsvarende breddegrader andre steder på kloden. Golfstrømmen gjør at vi lever i verdens mest unike klima-oase.

Havstrømmenes styrke oppgis i Sverdrup (Sv), oppkalt etter den norske oseanografen og meteorologen

Harald Ulrik Sverdrup. 1 Sv tilsvarer en havstrøm på 1 million kubikkmeter vann pr. sekund. Til sammenligning er total avrenning fra alle verdens elver på ca. 1.2 Sv. På det meste har Golfstrøm-systemet en styrke på 40 Sv. Dette skjer utenfor Cape Hatteras på USAs østkyst. Her transporterer Golfstrømmen ca. 50 tusen ganger mer varme enn det totale energiforbruket i Norge. Når Golfstrømmen passerer Færøyene, er styrken redusert til 8.5 Sv.

Daglig frakter Golfstrømmen like mye varme til Europa som verdens forbruk av kull i ti år. [1] Golfstrømmen kan tilføye opp til 210 km om dagen til et skips fart. [2]

I Stillehavet finnes en tilsvarende havstrøm, Kuroshiostrømmen, som fører varmt vann fra Sørkinahavet via Japan til Alaska og Canada. Den er drevet av kaldt bunnvann som strømmer mot syd.

No skal Golfstrømmen overvaakes av Norske myndigheter, foelg lenken under

Atlanterhavet skal overvaakes

OK, det var nok for i dag, vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like