Her om dagen var jeg i 50 år’s lag for en av kona’s venniner. Vi mannfolka ble sittende og prate om løst og fast, og vi kom inn på sykdommer man kan rammes av i voksen alder. En av karene nevnte da Gurkemeie, som er nesten et vidunder middel mot mange sykdommer. Blant annet Alzheimer, som ofte rammer oss litt opp i årene. Han nente at han tok en teskje utrørt i litt vann hver morgen, det smaker ikke noe spesielt godt, men heller ikke ufyselig. Og hvis det hjelper?
Da jeg kom hjem sjekka jeg litt på nettet om dette, og det ser ut som det kan ha noe for seg.
Gurkemeie er langt mer enn krydder i maten. Det gule pulveret er også kraftkost for immunforsvaret. Det demper betennelser og hindrer kreftceller i å vokse. – Det er nesten utrolig hva gurkemeie kan utrette, sier helhetsmedisineren Allan Fjelstrup. Les full artikkel under
http://www.klikk.no/produkthjemmesider/hjemmet/article634716.ece
Gurkemeie er eit skarpt gulfarga krydder som blir mykje brukt i indisk matlaging og hinduistisk religionsutøving. Krydderet kjem frå rota av gurkemeieplanten frå ingefærfamilien.
Krydderet gurkemeie, av og til kalt indisk safran, er plantens tørkede og malte rotknoll. Krydderet inneholder stoffet curkummin, et stoff som lenge har vært ansett for å ha helende effekt mot en rekke sykdommer[1], og kan brukes til å teste for grunnstoffet bor. Aromaen minner om ingefær, smaken er lett bitter og skarp. Den blir sjelden brukt alene, men er en viktig del av karri, som får den gule fargen sin fra gurkemeien. Også sennep og worchestershiresaus inneholder ofte gurkemeie. Gurkemeie er lysømfintlig og må lagres mørkt.
Importen av gurkemeie til Norge har øket sterkt de første ti årene av 2000-tallet, fra 4707 kilo i 1999, til 7693 kg i 2003, 9224 kg i 2006, 16 699 kg i 2009 og 28 531 i 2011.[2]
Gurkemeie kan brukes som en rimeligere fargeerstatning for safran, f.eks. i lussekatter; imidlertid uten at det tilføre krydderets karakteristiske aroma.
God bedring
No comments:
Post a Comment