Sunday, November 20, 2011

Brosme - havets glemte skatt

Brosme

Brosme
Næringsinnhold
Næringsinnhold per 100 g benfri brosme

Energiinnhold:
287 kJ eller 66 kcal

Næringsstoffer (g):
Protein: 16,1

Fett: 0,2
Hvorav mettet fett: 0,05
Enumettet fett: 0,04
Flerumettet fett: 0,1
Hvorav
Omega-3 (n-3): 0,1
Omega-6 (n-6): –
Kolesterol: 53 mg

Karbohydrater: 0

Vitaminer:
Tiamin: 0,05 mg
Riboflavin: 0,15 mg
Niacin: 2,8 mg
B6: 0,3 mg
B12: 1 μg
A: 2 μg
D: –
E: 0,3 mg

Mineraler:
Kalsium: 37 mg
Fosfor: 170 mg
Jern: 0,1 mg
Magnesium: 23 mg
Kalium: 294 mg
Sink: 0,4 mg
Selen: 0,03 μg
Sesong: Hele året
Størrelse: Opptil 110 cm og 15 kg
Med andre ord
Latin: Brosme brosme 
Engelsk: Tusk, cusk
Fransk: Brosme
Tysk: Lumb

Anvendelse

Brosme selges som fersk eller frossen filet eller lettsaltet filet. Brosme har et fast fiskekjøtt med en smak som kan minne om hummer, og den kan lett tilberedes i små stykker på woken. Kjøttet er saftig og fint, og i tillegg til stekte retter er den velegnet i ovnsbakte retter. Lettsaltet filet kan kokes eller benyttes som ingrediens i mange ulike retter.

Fisken

Brosmen er en saltvannsfisk som i kroppsform minner om en liten lange, men den er mer lubben og har dessuten bare én sammenhengende ryggfinne. I Norge er brosme vanlig i dypere fjorder på Vestlandet og langs kontinentalskråningen (eggakanten). Den forekommer på 50–1000 meters dybde, men er vanligst mellom 200–500 meter. Brosmen søker seg til harde og dype områder, og den holder seg gjerne på samme sted gjennom hele livet.
Brosmen gyter mellom april og juni i et område mellom Skottland, Færøyene og Island. Både egg og yngel flyter omkring like under overflaten. Yngelen livnærer seg av plankton, mens voksne brosmer lever av bunnfisk og krepsdyr.

Fangst og fangstredskap

Det norske fisket foregår hele året, i nord hovedsakelig langs eggakanten til ca. 72° N. Det tas også litt brosme som bifangst i trål. Fisket i sør utøves hovedsakelig av banklineflåten fra Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Næringsinnhold

Brosme er en mager fisk og en god proteinkilde. Den inneholder også mye vitamin B12. Mer næringsdata på www.nifes.no/sjomatdata.

Har enda ikke faatt en av disse, men til sommeren skal jeg proeve litt med agn borte ved Laukhammersundet og da faar vi se :-)

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like