Sunday, May 24, 2015

20 tips til fiske i ferien !

I sommerferien ønsker vi oss sammenhengende badebukse- og bikinivær med stor sol fra skyfri himmel slik at sjøtemperaturen stiger til godt over 20 grader. Selv om solgangsbrisen svaler behagelig, er dette imidlertid ikke spesielt godt fiskevær for deg som vil fiske i sjøen i ferien. Med enkle midler kan du imidlertid bedre fangstene. Du må bokstavelig talt by fisken på mer. For deg som ønsker større fangster og flere arter, er det tre råd som gjelder; bruk agn, mer agn og enda mer agn.

1

Naturlige agn: I strandkanten finner du flere gode agn som strandsnegl og blåskjell. Det er heller ikke bare deg som liker kokte reker! Reiks are good!

2

Universalagn: Fra en frossen makrell kan du skjære agnstrimler som frister en rekke arter. Den feite makrellen gir fra seg et oljete duftspor i vannet, slik at fisken kan lukte seg fram til godsakene. Småsild er også et utmerket agn til feriefiske!

 

Sjøfiske=

KRABBE: En krabbeimitasjon med lukt og smak kan være det som skal til for å ta sommertorsken. © Jon Lenæs

 

 
3

Kjøpeagn: I løpet av de siste årene har det dukket opp en rekke kunstige kjøpeagn med lukt og smak. De etterligner ofte småfisk, børstemark og krabber, men du trenger ikke å servere dem hele. Kjøpeagn som Gulp kan du med fordel "partere" og servere i mindre biter til mer finspist fisk som for eksempel flyndrer.

4

Skift agn: Det er von i hangande snøre, heter det, men ikke når agnet er borte! Bruker du agn som er løse i "fisken", som for eksempel blåskjell, lønner deg seg å bruke agnstrikk e.l. for å surre agnet til kroken. Uansett hva slags agn du bruker, bør du skifte agn ofte, for godlukta vaskes fort ut.

 

sjøfiske sjøfiske=

FLYNDRE FLAT: Et såkalt flyndretakkel med blåskjell eller reke på kroken fanger flyndrer av mange slag. © Jon Lenæs

 

5

Sluk med slep: Fisker du med sluk fra svabergene, kan du nok knipe en og annen småfisk, men du får mer fisk og flere arter hvis du takler sluken din slik: Fjern trippelkroken og bind på en senebit på 30-40 cm i splittringen. I enden av sena knyter du på en enkeltkrok som du agner. Mest effektivt er det å slepe sluken sakte langs bunnen.

6

Slukslep fra drivende båt: Det er også svært effektivt å fiske med et agnet slukslep fra drivende båt. Slipp takkelet ditt til bunns, sveiv det opp noen meter og slipp det ned igjen mens båten flytter seg med vind og strøm. Poenget er å løfte og senke agnet stadig - uten å overdrive pilkebevegelsene.

7

Spesialtakler: I handelen finnes det mange spesialiserte takler for en rekke forskjellige arter. Til deg som vil fiske flyndre, finnes det for eksempel skreddersydde, artsspesifikke takler. Slike flyndretakler som du fisker med søkker, er gjerne utstyrt med fargede plastperler og spinnerblad for å fange fiskens oppmerksomhet.

sjøfisk Sjøfiske sjøfiske=

PERLER FOR FISKESVIN: Fargerike og selvlysende perler som attraktorer på fortommen øker effektiviteten av agnene. © Jon Lenæs

8

Pimp your hook: For å fange fiskens oppmerksomhet kan du pynte agntaklet ditt med fargede, gjerne selvlysende, plastslanger og ditto perler. Hobbyforretninger har mye spennende.

9

Pilk er primitivt: De fleste feriefiskere som har båt, prøver pilken først på torskefiske. Du øker imidlertid sjansene for fast fisk hvis du agner pilkens trippelkrok med for eksempel en bit makrell. Det er også lurt å træ på en gummimark i pilkens øvre splittring slik at kroken vender utover og agne den også.

10

Pyntet pilk: I tillegg til å agne pilken, kan du pynte den på forskjellig vis, for eksempel træ en blekksprutimitasjon ned over svivelen eller kroken.

11

Opphengere øker sjansene: Ved å knyte på et par gummimarker, seirykk, fluer e.l. over pilken øker du sjansen for fisk. Tvebitt er ikke sjelden når du kjører med opphengere.

12

Jigg gjør jobben: Istedenfor å satse på pilken, kan en jigg - montert på et tungt jigghode - gjøre susen når fisken ikke vil. Fisk den helt nede ved bunnen i sikksakkbevegelse når du jakter på torsk. Høyere i vannet finner du sei, lyr og makrell. Du kan bruke en konvensjonell silikonjigg, men det mest effektive er en med innebygd lukt!

13

Harpegjengen: Den mest effektive redskapen for deg som disponerer båt og ikke er direkte dreven, er en såkalt harpe. Det er et enkelt håndsnøre av tykk sene som er utstyrt med et kroksett av seks-åtte gummimark eller seirykk i enden. Du kan også bruke tyttebærkroker, og det finnes sørlandske makrellfiskere som sverger til svarte kroker. I bunnen av kroksettet bruker du enten et blysøkke eller en pilk.

sjøfisk Sjøfiske sjøfiske=

HEKLER: I butikken får du kjøpt et utall av ferdigriggede hekler til bruk på harper eller med stang. © Jon Lenæs

14

Stangfiske med hekle: Ei hekle er et kroksett med 4-6 kroker pyntet med alt fra flashfibrer til små, selvlysende silikonreker. I handelen finnes det en rekke slike artsspesifikke kroksett som du kan montere foran sluken, jiggen eller pilken din. Effektivt til makrell og horngjel enten du fisker fra land eller båt. Og danskene fisker mye sild på denne måten.

15

Makrell på makrell: På ettersommeren er det fint å fiske makrell med agn - som småsild eller små biter av makrellfilet. Dette agnet kan du enten servere under båten eller du kan la det dingle under en makrelldupp hvis du er henvist til å fiske fra land.

sjøfiske=

BERGGYLTE: Enkel å fange fra brygger og svaberg om sommeren. Litt knust strandsnegl eller reke på kroken er alt du trenger. © Jon Lenæs

16

Langs bratte berg: Berggylta er miskjent - både som sportsfisk og som mat. Den fisker du best med et slukslep med krok agnet med strandsnegl eller reke langs bratte bergvegger ut mot havet. Berggylta er supersterk, så hold godt fast i stanga!

17

På brygga: Agnfiske fra brygger, kaier, moloer o.l. er effektivt og spennende. Her er det gjerne dypt vann, og artsmangfoldet er stort. Det er heller ikke langt til nærmeste iskrem.

sjøfiske=

COCKTAIL: Flere typer agn på samme krok kan være det som skal til for å lure sommertreg fisk. © Jon Lenæs

18

Cocktail: Du gjør lurt i å kombinere flere typer agn i en såkalt cocktail - slik at luktsporet blir sammensatt.

19

Finn spennende plasser: Overflatevannet blir fort for varmt for de fleste fiskearter midt på sommeren. Prøv å finne plasser med litt strøm, der det dype, kjølige bunnvannet presses opp til overflata. Slike plasser finner du ved odder og nes, eller langs bratte bergvegger. Let også opp spennende og variert bunn ved hjelp av et sjøkart eller ekkolodd, om båten din er utstyrt med det. Husk også at fisket i sjøen ofte er best når tidevannet er på vei inn eller ut.

20

Stå tidlig opp: Som deg, blir sjøfisken døsig i sola. Bruk de lange, lyse sommernettene og de stille morgenstundene (før badegjestene dukker opp) da fisken gjerne er på sitt mest aktive. Da kommer rovfisken nærmere land, og sjøørret er heller ingen umulighet da, selv om vanntemperaturen er i høyeste laget.

Les også:

 

http://kystogfisk.blogspot.com/2011/10/fiske-torsk.html

 

God fornoeyelse, vi blogges

animated-fishing-image-0001

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like