Enda en roman av Monika, og denne var ikke saa verst
Mai 1942. To små allierte skip er på vei nordover for å gjennomføre en dristig operasjon: De skal gjenerobre Svalbard fra tyskerne. Nesten seksti år senere møtes norske, engelske og tyske soldater til en minnesamling i Ny-Ålesund for å lege gamle sår. I stedet avsløres blodige hemmeligheter rundt krigshandlingene på Svalbard. Sysselmannsbetjent Knut Fjeld innleder en fortvilet kamp for å hindre at en kynisk morder fra andre verdenskrig dreper igjen. Dette er den tredje romanen med Knut Fjeld
Min mening:
Kullunge var den foerste jeg leste, den overbeviste meg ikke. Men med denne har Kristensen hatt mer hell med seg. Jeg likte boka og ender paa en sterk 4 paa terningen. Synst historien og den norske soldaten som verver seg hos SS og deretter ender opp som Svalbard helt var bra. Selv om man ikke kan kalle han en helt etter som man faar vite mer og mer.
Terningkast
Monica Kristensen Solås (født 30. juni 1950) er en norsk glasiolog, meteorolog, polfarer og forfatter. Hun ble født i Torsby i Sverige av svensk-norske foreldre, men familien flyttet senere til Kongsvinger.
Allerede før tenårene begynte hun å interessere seg for vitenskap og bestemte seg som 12-åring for å bli forsker og forfatter, i den rekkefølgen. Kristensen Solås tok Cand. mag med matematikk og fysikk som fag ved Universitetet i Oslo og ble deretter Cand. real i teoretisk plasmafysikk ved Universitetet i Tromsø. I 1983 tok hun en doktorgrad med emnet antarktiske isfjell ved universitetet i Cambridge i England.
Kristensen Solås har vært flere ganger både i Antarktis og i Arktis. I 1986–1987 ledet hun en ekspedisjon til Sydpolen langs Roald Amundsens gamle rute. Et av målene var også å finne Amundsens telt på sydpolen. Dette ville kunne stilles ut under OL på Lillehammer i 1994. På grunn av uvær og storm måtte hun og kollegene snu ved 86 grader sør. Under en ny ekspedisjon i 1993, ble det gjort et nytt forsøk. Denne gangen ble teamet rammet av en tragedie da hennes nære medarbeider Jostein Helgestad falt ned i en bresprekk og omkom.
Senere har Monica Kristensen vakt vitenskapelig interesse gjennom sitt forskningsarbeid både i Arktis og Antarktis. I 1989 ble hun — som den første kvinne i historien — tildelt Royal Geographical Society's prestisjefylte gullmedalje (Founder's Medal), og i desember 1991 påtok hun seg å koordinere et treårig forskningsprosjekt i Antarktis.
Etter dette har hun vært leder for Værvarslingen i Nord-Norge og leder i Kings Bay AS på Svalbard. Hun ble i januar 2004 generalsekretær i Redningsselskapet og 1. januar 2005 leder for Norsk Genressursråd. Den 28. november 2005 ble hun suspendert fra sin stilling i Redningsselskapet, suspensjonen ble senere trukket tilbake.
Monica Kristensen Solås har skrevet flere bøker, blant annet Mot 90 grader syd. Hun debuterte høsten 2007 som skjønnlitterær forfatter med kriminalromanen Hollendergraven. Handlingen er lagt til Svalbard og miljøet rundt sysselmannskontoret.
I 1990 ble hun kåret til Årets budeie.
Bibliografi[rediger]
- Mot 90 grader syd 1987
- Det magiske landet 1989
- Dager mot Antarktis 1993
- Hollendergraven 2007
- Kullunge 2008
- Operasjon Fritham 2009
- Den døde i Barentsburg 2011
- Kings Bay saken 2012
Me bloggast :-)
No comments:
Post a Comment