Sunday, December 25, 2011

Juletorsk

Tradisjonen tro er det mange som er i Jula.  Hos oss går det i pinnekjøtt, mens vi lager svineribbe til kona.  Men hun prøvde seg på pinnekjøtt også denne gangen, og likte det!  Ellers er det jo mange spesielt på sørlandet som spiser fisk.

Juletorsk

 
Det er fremdeles mange som spiser torsk på julaften. Fersk, nytrukket torsk med lever, rogn, poteter og godt smeltet smør til er sunn og god julemat.  
Torsken smaker best i vintermånedene og i gamle dager var dette billig og tilgjengelig mat for alle som bodde  langs kysten i Norge. Tradisjonen holdes i hevd her og det er mange som ikke kan tenke seg en jul uten torsken. Faktisk spiser nordmenn i gjennomsnitt mer fisk i julemåneden enn ellers i året, hvilket kanskje ikke er så rart, fordi det er de kalde månedene som gir den beste fisken.

HOVEDRETT

Juletorsk

Det er stadig noen av oss som sverger til juletorsken på julaften. Riktignok bare én eller to prosent. Når det er sagt vil mange ha torsk i romjulen. Her er oppskiften med masse, deilig Sandefjordssmør.
Oppskrift
Innbygg Skriv ut oppskrift

INGREDIENSER


1 porsjon 2 porsjoner 3 porsjoner 4 porsjoner 5 porsjoner 6 porsjoner 7 porsjoner 8 porsjoner
  • 1 stk torsk, eller 4 skiver
  • salt
  • 3 ss eddik
  • 1 dl kremfløte
  • 150 g smør
  • 3 ss persille, finhakket
  • 1 stk sitron
  • 4 stk gulrøtter
  • mandelpoteter
  • salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

Kok opp vann med salt, ca 0,5 dl salt pr liter. Skjær torsken i skiver, ca to fingerbredder tykke. Ha i eddik i vannet. Ta vannet av kjelen og la fisken trekke til det løsner fra beinet. Løft ut fisken med en hullsleiv. Ha fløten i en kjele og kok den til det blir tykt. Ta av platen og pisk inn smøret litt og litt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Kok mandelpoteter og gulrøtter møre. Servér fisken med gulrøtter, mandelpoteter, sausen og dryss over finhakket persille.
God Jul, vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like