Juletorsk
Det er fremdeles mange som spiser torsk på julaften. Fersk, nytrukket torsk med lever, rogn, poteter og godt smeltet smør til er sunn og god julemat.
Torsken smaker best i vintermånedene og i gamle dager var dette billig og tilgjengelig mat for alle som bodde langs kysten i Norge. Tradisjonen holdes i hevd her og det er mange som ikke kan tenke seg en jul uten torsken. Faktisk spiser nordmenn i gjennomsnitt mer fisk i julemåneden enn ellers i året, hvilket kanskje ikke er så rart, fordi det er de kalde månedene som gir den beste fisken.
HOVEDRETT
Juletorsk
Det er stadig noen av oss som sverger til juletorsken på julaften. Riktignok bare én eller to prosent. Når det er sagt vil mange ha torsk i romjulen. Her er oppskiften med masse, deilig Sandefjordssmør.
OppskriftInnbygg Skriv ut oppskrift
INGREDIENSER
1 porsjon 2 porsjoner 3 porsjoner 4 porsjoner 5 porsjoner 6 porsjoner 7 porsjoner 8 porsjoner
- 1 stk torsk, eller 4 skiver
- salt
- 3 ss eddik
- 1 dl kremfløte
- 150 g smør
- 3 ss persille, finhakket
- 1 stk sitron
- 4 stk gulrøtter
- mandelpoteter
- salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
Kok opp vann med salt, ca 0,5 dl salt pr liter. Skjær torsken i skiver, ca to fingerbredder tykke. Ha i eddik i vannet. Ta vannet av kjelen og la fisken trekke til det løsner fra beinet. Løft ut fisken med en hullsleiv. Ha fløten i en kjele og kok den til det blir tykt. Ta av platen og pisk inn smøret litt og litt. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Kok mandelpoteter og gulrøtter møre. Servér fisken med gulrøtter, mandelpoteter, sausen og dryss over finhakket persille.God Jul, vi blogges
No comments:
Post a Comment