Tradisjonsrike silderetter
Fotograf: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen
Sild har en naturlig plass på julemenyen, og spesielt på frokostbordet. Det trenger ikke være vanskelig, du har både lov å jukse – og utfordre tradisjonene.
Noen smaker må være på tunga og noen dufter må henge i lufta for at det skal bli høytid. Julen er tiden for å ta fram de gamle, gode sildeoppskriftene, og kanskje skrive noen nye.
- Julesilda har gjerne de tradisjonsrike smakene, som sursild, tomatsild ellersherrysild. Du kan også utvide repertoaret med julens egne smaker, som ijulegløggsild, eller med en så eksotisk variant som chilisild.
- Du kan gjerne ha ferdige glass med påleggssild som utgangspunkt for din egen personlige vri, som vi foreslår i denne friske sennepssilda.
- Hvis du vil lage julesilda helt fra grunnen, kjøper du saltsildfileter eller kryddersildfileter som du vanner ut i to til tre timer. Deretter lager du den marinaden du ønsker, og tilsetter sild og øvrige ingredienser. Alle silderettene må stå i kjøleskapet minst ett døgn for at smakene skal utvikles.
- De er ikke bare smakfulle, sildeglassene er også med all sannsynlighet det sunnestesom står på frokostbordet. De marine omega 3-fettsyrene styrker immunforsvaret og hjertet, mens vitamin D er med på å vedlikeholde skjelettet.
Du kan klikke paa de forskjellige type sild i teksten, og da finner oppskriftene. Ald dette er sakset fra godfisk.no, der du finner mange gode oppskrifter paa fisk.
En annen god tomatsild oppskrift som mor foretrekker er denne
Jens' deilige tomatsild
Sendt inn av: Jens Petter Madsbu (j.p.madsbu@sv.uio.no)
Her er en oppskrift på en alldeles *nydelig* tomatsild i løk. Dere kommer ikke til å tro dere kjenner deres egen smak etter å ha spist dette ...
Ingredienser
- 8 kryddersildfileter
- 2,5, dl. sukker
- 1 dl. tomatpure
- 4-5 spiseskjeer eddik, 7 prosent
- 1/2 dl. olje
- 1 dl vann
- 2-3 middels store løk
- t små laurbærblad
- kvernet (hvit) pepper
- Fremgangsmåte
- Kryddersildfileter vannes i 1-2 timer, tørkes og skjæres i gaffelbiter (på skrå)
- Skjær løken i tynne skiver
- Lag sausen:
Tomatpure og sukker blandes i en bolle, spe med annenhvergang eddik og olje. Rør godt mellom hver gang. Rør inn vannet tilslutt. - Komposisjon: Hell saus i et glass, litt i bunnen. Legg lagvis løk, saus, sild. Avslutt med saus.
- Finale Legg i laurbærblad tilslutt. Kvern litt pepper over. La stå i ett døgn på benken før det spises. Settes deretter kaldt.
Holdbart 2-3 uker i kjøleskap (minst).
-Jens Petter
Vi blogges
No comments:
Post a Comment